Pretraga

Koliko mjesečnog džeparca hrvatska mladež potroši na alkohol?

A- A+

Rasporediti mjesečni džeparac na sve što nam je potrebno prava je umjetnost, pa zato nema boljih ekonomista od nas samih, barem kada se radi o odlukama na što trošimo svoj novac. Znatan izdatak brojnoj mladeži su izlasci, a time i kupovina alkohola. Većina ih se koristi različitim metodama kako bi što manje novca potrošila na izlazak, a jedna od poznatijih je tzv. zagrijavanje prije ulaska u klub.

vancouversun.com

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

Hrvatska se nalazi na trećem mjestu od 36 zemalja po neumjerenoj konzumaciji alkohola, podatci su to European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD), odnosno organizacije koja u četverogodišnjim razmacima na reprezentativnom uzorku istražuje navike mladih u kontekstu različitih poroka.

Najviše se pije pivo i vino

Velika je većina hrvatskih učenika, odnosno njih 85 posto, u posljednjih godinu dana barem jednom pilo alkohol, a 66 posto njih je to učinilo i u posljednjih mjesec dana. Mladići piju nešto više od djevojaka pa ih se tako 24 posto opilo u posljednjih 30 dana, dok je isto napravilo 17 posto djevojaka. Trećina je učenika u prethodni mjesec dana u trgovini kupila pivo, a 24 posto vino.

Alkoholna pića koja su pristupačnija cijenom su upravo pivo i vino, a cijene se razlikuju ovisno o tome kupuju li se u trgovinama ili u kafićima i klubovima. Većina mladih prakticira tzv. zagrijavanje prije izlaska, odnosno kupovinu alkohola u trgovini i ispijanje na klupicama ili kod kuće, a tek onda odlaze u klubove i kafiće, kako bi tamo što manje potrošili.

A koliko novca mladež troši na alkohol?

– Pretežno izlazimo u većim grupama, ali rijetko kad to bude izlazak u neki od noćnih klubova. Većinu vremena smo kod nekoga doma ili u parku zbog novca kojeg baš nemamo na bacanje. Kada izlazimo u klub obavezno popijemo nešto prije, pretežno ispred kluba jer su nam u klubu previsoke cijene i ne možemo si to priuštiti, tako da u klubu možda popijemo jedno piće.

Cijena svakog izlaska varira, ali u prosjeku je oko 30 kuna, kaže 20-godišnji Tihomir, koji izlazi u prosjeku dva puta tjedno, pa na izlaske mjesečno potroši oko 250 kuna. Sličnu praksu dijeli i 19-godišnji Luka, koji kaže da rijetko kada kupuje alkohol u klubu.

– Idemo ili van pa pjevamo, pijemo, pričamo i igramo ‘drinking games’ ili idemo u neki klub, a u tom slučaju cugamo ispred, pa u klubu popijem koju pivicu ili ‘kratku’. Za cugu koju pijemo prije ulaska u klub potrošim nekih deset do dvadeset kuna, a u klubu često ne naručim ništa, a ako se zalomi, potrošim maksimalno 50 kuna, komentira Luka, koji najčešće izlazi jednom tjedno, pa na alkohol mjesečno rijetko kada potroši više od sto kuna.

Već smo spomenuli da hrvatska mladež prema ESPAD-ovom izvještaju visoko kotira po neumjerenoj konzumaciji alkohola među 36 promatranih zemalja, a koliko konkretno vama mjesečnog džeparca odlazi na alkohol, otkrijte nam u anketi!