Pretraga

Koliko su srednjoškolcima poskupjeli udžbenici? ‘Prodajom i kupnjom rabljenih uštedi se do 900 kuna’

A- A+

Dok su udžbenici za osnovne škole javno financirani i za njih su osigurana sredstva u državnom proračunu, roditelji srednjoškolaca, s iznimkom zagrebačkih, moraju ih kupovati sami. Majka učenika jedne tehničke škole u Hrvatskoj sačuvala je račun školskih knjiga svog sina za prvi razred Tehničara za mehatroniku i usporedila cijene istih udžbenika i radnih bilježnica s cijenama od ove godine. Pokazalo se kako su iste knjige u dvije godine sveukupno poskupile za 200 kuna.

Foto: srednja.hr

Opremiti školarca za novu školsku godinu nije mali financijski izdatak. Zbog inflacije poskupilo je baš sve, od udžbenika, školskog pribora, torbi, odjeće i obuće. I dok je roditeljima osnovnoškolaca nešto lakše zahvaljujući besplatnim udžbenicima koje je osigurala država, ista priča se ne odnosi na srednjoškolce. Iako neki gradovi, poput Zagreba, ove godine financiraju udžbenike za srednje škole, većina ih to ne radi.

Usporedili smo cijene školskih knjiga za prvi razred tehničke škole iz 2020. i 2022.

Majka učenika jedne tehničke škole u Hrvatskoj sačuvala je račun knjiga koje je kupila sinu za prvi razred Tehničara za mehatroniku prije dvije godine i usporedila cijene istih knjiga danas.

– Uz udžbenike, radne bilježnice su nešto što je definitivno individualno od škole do škole i od profesora do profesora. Netko inzistira na njima i koristi ih, a u nekim slučajevima se kupe pa se ne otvore ni jednom. Također, dodatno smo naručili još neke stručne knjige, no za njih nisam uspjela pronaći račune, a i one su individualne po školama, objašnjava nam majka.

Izdvojeni članak

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

U 2022. iste knjige sveukupno su skuplje za 200 kuna

Izračunom se pokazalo da će roditelji učenika koji su upisali smjer Tehničar za mehatroniku danas platiti 200 kuna više za iste udžbenike i radne bilježnice nego 2020. godine, uz uvjet da kupuju nove knjige koje su identične majke koja je kupovala iste knjige prije dvije godine. Točnije, za udžbenike su 2020. platili 1.643 kune, a danas bi ih platili 1.840 kuna.

– Za ovu, treću školsku godinu da smo kupili sve novo iznos bi bio oko 1.900 kuna. Sin i ja smo se odlučili za prodaju većine knjiga 1. i 2. razreda i vrednovali su nam ih 600 kuna i s dodanih 250 kuna smo kupili i zamijenili za skoro sve knjige s popisa, ali ovog puta polovne. Dodatno smo naručili četiri nove stručne knjige jer su polovne bile nedostupne i to platili 650 kuna, priča nam majka.

Izdvojeni članak

Vodič kroz više od 250 artikala: Usporedili smo cijene pribora za osnovnu i srednju u sedam trgovina

Prodajom i zamjenom korištenih udžbenika može se uštedjeti između 800 i 900 kuna

Tako su prodajom i zamjenom korištenih udžbenika uštedjeli između 800 i 900 kuna. Iz usporedbe cijena vidi se da su udžbenici i radne bilježnice za Tehničara za mehatroniku poskupile od 10 do 30 kuna po knjizi. A zašto je uopće došlo do povećanja cijena udžbenika, odgovorili su nam iz izdavačke kuće Profil Klett.

– Struktura troška proizvodnje udžbenika jednaka je za sve izdavačke kuće, a sastoji se od pet osnovnih elemenata kojima se u proteklih godinu dana drastično povećala cijena. Udjeli u ukupnom trošku su: tisak 34 posto, zaposlenici 24 posto, opći troškovi poslovanja 20 posto, autorski honorari 13 posto i troškovi transporta i logistike 9 posto, objašnjavaju nam iz Profila.

Troškovi tiska u posljednjih godinu dana povećali su se za 70 posto, a samo papir je skuplji za 80 posto

Navode kako su se troškovi tiska, koji ima najveći udio u ukupnom trošku proizvodnje udžbenika, u posljednjih godinu dana povećali za oko 70 posto.

– Samo trošak papira uslijed globalnog poremećaja u lancu nabave povećao se za 80 posto. Cijena premazanog papira u arku 2021. je bila 5,36 kn/kg, a 2022. je 9,53 kn/kg što je povećanje za 78 posto. Cijena premazanog papira u roli 2021. iznosila je 4,20 kn/kg, a 2022. –iznosi 8,92 kn/kg što je povećanje za 112 posto. Prosječno je povećanje cijena premazanog papira 93 posto u odnosu na cijene u 2021. godini. Cijena nepremazanog offsetnog papira u arku i roli 2021. je bila 4,4 kn/kg, a 2022. je 6,73 kn/kg i to je povećanje cijene za 53 posto. Povećanje cijena zabilježili smo i kod ostalih potrošnih materijala u tisku: offset aluminijske ploče poskupile su za 45 posto, tiskarska boja za 30 posto, a tiskarsko ljepilo za 35 posto, poručuju iz Profila.

Izdvojeni članak

Grad obavijestio roditelje da u 11 škola povećava cijenu kuhinje: ‘Poskupljuju voće, povrće, ulje, meso’

Jedini trošak koji je ostao stabilan jesu autorski honorari

Ističu kako su njihovi zaposlenici, kao najvažniji segment poslovanja svake izdavačke kuće koji omogućuje kreiranje sadržaja i očuvanje znanja, imali povećanje plaće sukladno povećanju medijalne plaće u Hrvatskoj u posljednje četiri godine.

–  Prosječna neto plaća kod triju najvećih nakladnika za 2020. godinu iznosila je 6.760 kuna, dok je prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj za istu godinu iznosila 6.730 kuna, što je pokazatelj da izdavačke kuće isplaćuju neznatno višu, ili gotovo istu, prosječnu neto plaću svojim zaposlenicima u odnosu na prosjek Republike Hrvatske, kažu iz Profila.

Jedini trošak koji je ostao stabilan u ukupnom trošku proizvodnje udžbenika i radnih bilježnica jesu autorski honorari koji variraju između 13 i 15 posto, ovisno o nakladniku.

– Opći troškovi poslovanja u proteklih godinu dana bili su na udaru konstantnog povećanja cijena koje je zahvatilo cijelu državu što je vidljivo u godišnjoj stopi inflacije koja je za 2021. godinu iznosila 5,5 posto, dok je harmonizirani indeks potrošačkih cijena u prosincu 2021. godine bio u prosjeku veći također za 5,5 posto u odnosu na prosinac 2020. godine, tvrde iz izdavačke kuće.

‘Očekuje se daljnji rast troškova energenata’

Troškovi transporta i logistike, koji čine 9 posto ukupnih troškova proizvodnje, snažno su pogođeni rastom cijena energenata tako da su izdavači u posljednjih godinu dana zabilježili snažan rast troškova.

– Cijena plina u proizvodnji u godini dana narasla je za 168 posto, s 19,35€/MWh na 52,00€/MWh. Električna energija također je poskupjela za prosječno 48 posto (VT s 0,44 kuna na 0,607 kuna, a NT s 0,33 kuna na 0,47 kuna – cijene vrijede do 31.8.2022.). Očekuje se daljnji rast troškova energenata, što potvrđuje i Vlada Republike Hrvatske projekcijom rasta uz primjenu paketa mjera, i to električne energije za 9,6 posto te plina maksimalno za 20 posto. Kada se uzmu u obzir svi navedeni elementi i njihovi udjeli u ukupnom trošku, proizvodnja udžbenika i radnih bilježnica povećala se unazad dvije godine za 40 posto, ističu iz Profila.

Nastavnicima i učenicima besplatno su dostupni elektronički udžbenici

Podatci o godišnjem indeksu potrošačkih cijena u skupini obrazovanja u siječnju 2022. pokazuju da su cijene na tržištu obrazovanja povećane za neznatnih 0,4 posto, dok je trošak proizvodnje udžbenika zabilježio rast troškova od 40 posto. Uz to, dodaju iz Profila, od 2018. sve se više koriste i elektronički udžbenici koji se mogu koristiti na nastavi, ali i kod kuće potpuno besplatno.

– Izdavači trenutačno bilježe prosječno 80 posto korištenja svojih elektroničkih udžbenika u odnosu na ukupan broj učenika u osnovnoj školi. Tim zakonskim promjenama 2018. napravljen je pomak u razvoju obrazovanja u Republici Hrvatskoj, ali su stvoreni i novi troškovi za nakladnike. Za sam razvoj elektroničkih udžbenika izdavačke su kuće tijekom posljednje tri godine investirale kumulativno više od 50 milijuna kuna, a da na ta ulaganja nisu zabilježili povrat niti jedne kune. Uz kapitalne investicije izdavačke kuće svake godine bilježe visoke troškove dodatnog nadograđivanja sadržaja te korištenja i održavanja ICT infrastrukture. Samo su troškovi plaća programera u posljednje tri godine porasle za 16 posto, a troškovi ICT infrastrukture za 15 posto, rekli su iz izdavačke kuće.

Uz sve to, kažu iz Profila, izdavačke kuće država dodatno opterećuje nakladnike otkupom obveznih udžbenika za osnovnu školu jer je otkup dijela udžbenika nakon prve godine korištenja prouzročio pad prodaje od gotovo 70 posto neradnih udžbenika za osnovnu školu.