Pretraga

Komentari ispod naših objava najbolji su dokaz zašto trebamo uvesti seksualni odgoj – što prije

A- A+

Kada smo u podcastu razgovarali o seksualnom odgoju i obrazovanju, to je triggeralo dio naše publike. Odlučili smo odgovoriti na dio komentara i pokazati zašto se, u pravilu, ne radi o kritici, već o neshvaćanju, nerazumijevanju ili pak besmislenim ispadima nesigurnosti i uvreda.

seksualno obrazovanje ilustracija

Ilustracija: Unsplash; Malvestida

Na portalu srednja.hr uvijek smo dio sadržaja posvećivali seksualnom odgoju i obrazovanju. Tako smo, između ostalih, u podcastu ugostili Paulu Brečak (@thewolfnomad), mladu sociologinju, poznatiju kao influencericu koja svoje pratitelje putem Instagrama već godinama educira o seksu i seksualnosti. Komentari koje smo dobili od dijela naše publike malo su nas zatekli. Neki su bili vulgarni, neki besmisleni, a neki, pak, frapantni. Zbog toga smo odlučili odgovoriti na dio tih komentara i demistificirati priču o seksualnom odgoju i obrazovanju.

‘Kakve veze ovo ima s vama?’

Često dobijemo komentar ovakvog tipa. Srećom, odgovor je vrlo jednostavan. Srednja.hr novinarski je portal specijaliziran za obrazovanje i mlade. Kao takav, sasvim očekivano, pokriva teme koje zanimaju i odnose se na mlade ljude, učenike i studente. Seksualni odgoj i obrazovanje u našem je obrazovnom sustavu prisutno kroz međupredmetne teme, a od prošle godine postoji i inicijativa za uvođenjem zasebnog, sveobuhvatnog predmeta koji bi učenike educirao o cijelom nizu tema. Ponovimo, obrazovni smo portal, a pričamo o predmetu koji bi se podučavao počevši od vrtića ili početka osnovne škole pa sve do kraja srednje škole; ponovimo još jednom, dio je obrazovnog sustava. Poveznice su i više nego jasne, a ako vam se baš ne da ni najmanje grebati ispod površine, možete samo pogledati naziv predmeta. Zaista je kristalno jasno da jedan obrazovni portal zanima predmet koji u svojem nazivu nosi ‘odgoj i obrazovanje’.

‘Još najbolje da nam influenceri uče djecu’

Influencerica koju smo ugostili, kako je i naglašeno, sociologinja je s diplomom New York Universityja (NYU) u Abu Dhabiju. Osim objava na Instagramu, napomenula je u našem podcastu, vodi i poseban blog The Wolf Nomad gdje se možete detaljnije i dublje educirati o nizu važnih tema iz područja seksa, seksualnosti, ženskih prava, seksualnog obrazovanja. Svi long-read tekstovi, kako je također istaknula u podcastu, potkrijepljeni su znanstvenom literaturom, a za jednu objavu na blogu joj ponekad treba i do tjedan dana. Pokušaj diskreditiranja nečijeg znanja, truda i rada na temelju toga što se, među ostalim, predstavlja kao influencer ili influencerica, je potpuno promašeno i, nerijetko, nema nikakvog smisla ni uporišta. Osim toga, čak i bez formalnog obrazovanja, netko tko je ‘samo’ influencer, ne znači da je neinformiran i nekompetentan, kao niti to da će ‘učiti’ ičemu ičiju djecu.

‘Maknite se od djece, to je na roditeljima’

Vrtići, osnovne i srednje škole sve su redom odgojno-obrazovne ustanove. To znači da osim edukacijske komponente, podučavanja određenog korpusa općeg i specifičnog znanja, od književnosti do mehatronike, imaju i pedagošku komponentu. Djecu i mlađe učenike odgajatelji i učitelju podučavaju bontonu, komunikaciji, pristojnosti, granicama. Seksualni odgoj i obrazovanja nalazi se na međi tih dviju komponenti, odgojne i obrazovne. Roditelji, svakako, odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorima, vrijednostima i stavovima, no, ako to dosad niste shvatili, već desetljećima to rade i škole. Sviđalo vam se ili ne, kroz osnovnu školu mora proći svatko, a na državi je, ekspertima i pedagozima, da s vremenom odluče o tome koja su krucijalna područja za odgoj i obrazovanje djece koje će pokriti i odgojno-obrazovne ustanove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srednja.hr (@srednja_hr)

‘Ok je to, ali se ne treba zvati seksualno obrazovanje’

Paula je u našem podcastu spomenula njemački vrtić koji provodi program seksualnog odgoja i obrazovanja. Seksualni odgoj za vrtićku je djecu prilagođen i nema veze sa, primjerice, seksom i seksualnim odnosima. Djecu primjerice uče kako pozdraviti odgajateljicu kada ju sretnu – hoće li joj mahnuti, poljubiti je, otrčati joj u zagrljaj. Na taj način, pojasnila je Paula, djecu od male dobi uče granicama i pristanku, plastično rečeno, uče ih da nije dobro druge fizički dodirivati, ljubiti, grliti bez pitanja. Dio naše publike složio se s time da je takav odgoj u vrtićima dobar, no veliki problem vide u nazivu ‘seksualni odgoj i obrazovanje’. Ovo nas je neodoljivo podsjetilo na prepirke u vezi toga je li ispravnije reći kurikulum ili kurikul. Poanta je ista, raspravom o tome kako će se nešto zvati skrećemo s bitnoga, sa sadržaja, s pitanja što ćemo i kako ćemo podučavati. Eventualno podilazimo nesigurnostima odraslih ljudi, koji su očito jako triggerani prefiksom ‘seks’. Zadaća odgojno-obrazovnog sustava je kvalitetno odgajati i obrazovati buduće naraštaje, a ne se svidjeti svakom roditelju/građaninu niti biti u skladu sa svim njihovim uvjerenjima.

Svi uvredljivi, vulgarni komentari

Ovo je bespredmetno uopće navoditi. Kada na razgovor o važnosti seksualnog obrazovanja, sadržaju koji bi se tu trebao podučavati i ishoda koje očekujemo od takvog predmeta, odgovorite s uvredom na račun osobe ili vulgarnim ispadom, niste postigli ništa osobito. Odali ste samo dojam krajnje intelektualne nedoraslosti, neozbiljnosti i nekulture. Ako išta, dali ste barem jedan argument u prilog strani koju napadate jer čitanjem komentara na ovu temu sve jasnije postaje zašto su nam predmeti poput seksualnog i građanskog odgoja krajnje potrebni u školama.

Cijelu epizodu podcasta s Paulom Brečak pogledajte u videu ispod.