Pretraga

Kreće cijepljenje mladih protiv HPV-a, u Zagrebu dostupni i besplatni ginekološki pregledi

A- A+

Humani papiloma virus poznatiji pod kraticom HPV uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije, a širi intimnim dodirom kože ili sluznice. Jedan je to od najčešćih uzročnika infekcija reproduktivnog trakta, a posebno je opasan jer u početnoj fazi zaraze nema nikakvih simptoma. Radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i, u konačnici, razvoja karcinoma, preporučljivo je cijepiti se, a u Zagrebu se ono provodi besplatno za mlade. Besplatno se možete testirati i na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju, ali i obaviti ginekološki pregled u Centru za zdravlje mladih.

foto: pixabay

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestili su kako u suradnji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar, od ove srijede kreće cijepljenje djevojaka i mladića protiv HPV-a.

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Ono je besplatno i namijenjeno je mladićima i djevojkama do 25. godine. Oni koji će iskoristiti ovu mogućnost ne moraju se naručivati niti najavljivati, a cijepljenje se vrši na adresi Rockefellerova 4 od 16:00 do 20:00.

Kako je pojašnjeno na web stranici HZJZ-a, ovaj virus jedan je od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta, a većina žena i muškaraca u nekom se trenutku njime zarazi. Infekcija tim virusom često nema nikakve simptome i prolazi unutar dvije godine od zaraze. Ipak, pojašnjavaju iz HZJZ-a, kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak.

Konkretno, infekcija HPV-om može uzrokovati karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i grla kod muškaraca i žena.

– Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa). Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 350 žena, a preko 100 ih umre. Više od  99 posto slučajeva karcinoma cerviksa je posljedica infekcije onkogenim tipovima HPV-a. Predstadiji raka vrata maternice se mogu utvrditi preventivnim ginekološkim pregledima (PAPA testom), te su kao i sam rak uzrokovani infekcijom HPV-om, a otkrivaju se u više od 2000 djevojaka i žena svake godine. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje se kod približno 10 do 20 osoba utvrdi oboljenje od raka čmara, muškog spolnog uda i rodnice, dok se rak stidnice dijagnosticira kod manje od 100 žena, upozoravaju iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Pitali smo epidemiologa: Evo zašto imamo ožiljak od cijepljenja na lijevoj ruci

Besplatni ginekološki pregledi i testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju

Povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, u Centru za zdravlje mladih održana je konferencija za medije. Tom je prilikom najavljeno je uvođenje novih besplatnih usluga – testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

– Slijedom podataka da je gotovo svaka deseta testirana osoba pozitivna na klamidiju ili gonoreju, uz značajan udio sifilisa te hepatitisa C, Grad Zagreb je unaprijedio dostupnost dodatnih zdravstvenih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih te je osigurao sredstva za troškove nabavke brzih probirnih testova na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju te troškove laboratorijskog testiranja u iznosu od 400.000 kn, javljaju iz Grada Zagreba.

Nakon ljetne stanke, i u Centru za zdravlje mladih organizirano je cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije, ponedjeljkom od 15:30 do 18:30. U Centru su dostupni i besplatni ginekološki pregledi dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 15:00 do 20:00, što je dobra pogodnost za, primjerice, studentice koje u Zagrebu nemaju svog liječnika. Treba naglasiti kako se je za obje usluge potrebno prijaviti putem aplikacije Terminko, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju krenulo je u Centru za zdravlje mladih, od ovog tjedna i to utorkom i četvrtkom, od 10:00 do 14:00. Dodatna posebnost ove usluge, osim što je povjerljiva i besplatna, je i to što za ovu uslugu nije potrebna najava, ističu iz Grada Zagreba.