Pretraga

Djeca i studenti u Zagrebu od sada mogu na besplatno savjetovanje kod nutricionista i kinezologa

A- A+

U Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba, gdje djeca, studenti i mladi mogu besplatno i bez liječničke uputnice zatražiti psihološku i zdravstvenu pomoć, proširila se usluga u okviru Savjetovališta za poremećaje prehrane školske djece i studenata. Od sada će svake druge parne srijede od 12 do 16 sati u Centru djeca i mladi moći individualno otići na savjetovanje kod kineziologa i nutricionista, a organizirat će se i posebne radionice za djecu i njihove roditelje. Ovakav tip savjetovališta ima za cilj rano otkrivanje poremećaja hranjenja te uključivanje u njihovo liječenje i podršku.

nutricionist u kuti sa stetoskopom za stolom piše nešto po papiru, na stolu je zdjela s povrćem i voćem

Foto: Canva

Djeca, studenti i mladi koji žive u Gradu Zagrebu od sada će u Centru za zdravlje mladih može zatražiti individualno savjetovanje od kineziologa i nutricionista. Radi se o proširenju usluge Centra u okviru Savjetovališta za poremećaje prehrane školske djece i studenata, a cilj je rano otkrivanje poremećaja hranjenja te uključivanje u njihovo liječenje i podršku.

Savjetovanje svake druge parne srijede

– Danas smo u Centru za zdravlje mladih povodom aktualne teme prekomjerne težine djece i mladih. Prema istraživanju HZJZ-a koje je jučer predstavljeno, u Hrvatskoj 36 posto djece dobi od osam do devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Grad Zagreb stoga širi usluge savjetovanja za poremećaje prehrane, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom predstavljanja projekta referirajući se na rezultate istraživanja u sklopu Europske inicijative praćenja debljine u djece koji su predstavljeni jučer.

Osim individualnog savjetovanja, koje će se u Centru održavati svake druge parne srijede od 12 do 16 sati, u savjetovalištu će se organizirati i radionice za roditelje i njihovu djecu također u određenom terminu kada se prikupi dovoljno zainteresiranih te ih se raspodijeli u grupe po dobi djece. Na predstavljanju projekta je istaknuto kako je uključenost roditelja izuzetno važna za stvaranje zdravih navika kod djece, ali da često roditelji ne prepoznaju probleme oko prekomjerne težine kod djece, a onda samim time ne znaju na to pravilno reagirati.

Djeca koja imaju obiteljsku hiperkolesterolemiju bit će uzeti pod skrb NZJZ-a

Nositelj provedbe aktivnosti kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb-Istok. Ana Puljak, voditeljica službe za javno zdravstvo NZJZ dr. Andrija Štampar, objasnila je što će se još sve raditi u sklopu savjetovališta.

– Jedan dio djece će se, kako mi to kažemo, trijažirati iz naše službe za školsku medicinu s obzirom na to da postoji probir za obiteljsku hiperkolesterolemiju koja je rizični čimbenik pojave bolesti koje su nama inače opterećenje u sustavu i onda tu djecu koja su već pod rizikom, ako imaju povećani kolesterol, mi ćemo uzeti pod našu skrb. To se zove primarna prevencija, to je ono što se radi da se bolest niti ne dogodi. Uz to, mi smo kao Zavod osmislili još jedan pilot projekt koji je također vezan za debljinu. Usmjeren je na prevenciju debljine u okruženju u životnim situacijama kao što je odvikavanje od pušenja, znači mi ćemo pružiti podršku pušačima da se ne udebljaju za vrijeme prestanka pušenja. I treći dio je vježbanje na radnom mjestu gdje razvijamo model dobre prakse koji već na Zavodu provodimo i nadamo se da će se to proširiti i dalje, izjavila je Puljak.

Izdvojeni članak

Svako treće dijete u Hrvatskoj ima previše kila, evo u kojoj je regiji stanje najkritičnije

Sve usluge Centra za zdravlje mladih su besplatne i za njih nije potreba liječnička uputnica

Inače, u Centru za zdravlje mladih postoji niz besplatnih zdravstvenih usluga koje se provode bez uputnice, uključujući savjetovalište za mentalno zdravlje mladih, besplatne ginekološke preglede za studentice, posebice onima koje nisu iz Zagreba, ali ondje žive i studiraju te im se primarni liječnik ginekolog nalazi u drugom mjestu, besplatna anonimna testiranja na HIV i AIDS, savjetovalište za mlade osobe s invaliditetom, mobilne psihologe za podršku školama, individualne i grupne tretmane psihologa, podršku u učenju, te usluge online savjetovanja.

– Kroz naša savjetovališta je prošlo već tisuće mladih, djece i roditelja. Naš posao je raditi na promicanju svjesnosti i važnosti zdravih načina života, prevenciji bolesti, ali i pružanju podrške i tretmana u onim situacijama kada je to potrebno. Sve naše usluge su besplatne. Ja bih rekla, kao klinički psiholog i kao netko tko radi u Savjetovalištu za mentalno zdravlje, da smo uspjeli u prošloj godini uz djelovanje četiri psihologa pružiti 4.693 usluga. U tijeku nam je dodatno zapošljavanje psihologa koji će raditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama, dakle radit će na psihoedukaciji djece i roditelja mladih. Sada ćemo, odlukom gradonačelnika i podrškom nadležnog ureda, tu uslugu dodatno pojačati pogotovo u školama koje nemaju kompletnu stručnu službu i u kojima zapravo nedostaje psiholog, objasnila je Eva Selak Bagarić, voditeljica projekta Centar za zdravlje mladih.

Izdvojeni članak
Psiholog

Doznali smo kada bi se trebalo otvoriti psihološko savjetovalište za studente u Zagrebu

‘Ovdje liječnici ne nose kute, tu ih se ne titulira nego ih se oslovljava osobnim imenima’

Tomašević je na kraju dodao kako je ovaj projekt i zgrada Centra jedinstvena ustanova u Hrvatskoj kada je riječ o zdravlju mladih. Također je napomenuo kako je Ministarstvo zdravstva prepoznalo dobru praksu Grada Zagreba i da će se po uzoru na zagrebački projekt pokrenuti slični projekti u Splitu, Osijeku i Rijeci, ali i u drugim većim gradovima diljem zemlje.

– Ovdje liječnici ne nose kute, tu ih se ne titulira nego ih se oslovljava osobnim imenima i ovo je doista jedno sigurno mjesto da mladi, kad god imaju neke probleme, i ja ih pozivam ovim putem, dođu u Centar za zdravlje mladih ovdje u Heinzlovoj, poručio je gradonačelnik Tomašević.