Pretraga

Kreće cijepljenje učenika protiv HPV-a od petog razreda: Roditelji, ovo je sve što trebate znati

Gotovo svaka spolno aktivna osoba ‘zaradi’ HPV u nekom trenutku života, a možete ga dobiti putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom spolnog odnosa. HPV je uzročnik čak šest vrsta raka kako kod žena, tako i kod muškaraca i stoga je ključno cijepiti se. Tako sada kreće cijepljenje učenika protiv HPV-a od petog razreda osnovne škole. Kako maloljetnim djevojčicama i dječacima za to treba suglasnost roditelja, iz inicijative ‘Budi mRAK’ odgovorili su nam na sva ključna pitanja.

Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Biste li cijepili svoje dijete protiv jedne vrste raka ako biste imali priliku? Upravo to je cilj kampanje ‘Budi mRAK roditelj‘ kojom žele naglasiti važnost cijepljenja protiv HPV-a koji je uzročnik čak šest vrsta raka od raka vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca i rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca. Kako bi se to spriječilo, cilj Europske unije je do 2030. godine cijepiti 90 posto ciljne populacije djevojčica te znatno povećati broj cijepljenih dječaka pa u sklopu toga u Hrvatskoj kreće cijepljenje učenika protiv HPV-a od petog razreda.

– Inicijativa da se cijepljenje omogući i prije osmog razreda postoji na razini i Europe, ali i svijeta. Početkom ove godine Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu iznijelo je preporuke za organizaciju cijepljenja protiv HPV infekcije u kojima ističu mogućnost i aktivno pozivanje učenika na cijepljenje od petog razreda osnovne škole. Intenziviranjem aktivnog pozivanja svako će dijete biti pozvano četiri puta na cijepljenje tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, rekli su nam iz projekta ‘Budi mRAK’.

U školskoj godini 2021./2022. protiv HPV-a cijepljeno je 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka u Hrvatskoj

Preporuke Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ o organizaciji cijepljenja protiv HPV infekcije možete pročitati ovdje, a za samo cijepljenje protiv HPV-a maloljetnih djevojčica i dječaka potrebna je suglasnost roditelja koje će po novome moći ispuniti i elektroničkim putem te isto tako će moći zatražiti i više informacija o ovoj temi.

– Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90 posto slučajeva, za razliku od necijepljenih. Na predstavljanju kampanje ‘Budi mRAK’ roditelj zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin istaknula je da je u školskoj godini 2021./2022. protiv HPV-a cijepljeno 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka u Hrvatskoj, navode iz ‘Budi mRAK’ inicijative.

Izdvojeni članak

Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno za sve do 25 godina: Doznajte gdje ga obaviti

‘Cjepivo protiv raka postoji te su roditelji odgovorni zaštiti svoje dijete’

Kao razlog za uvođenje cijepljenja od petog razreda osnovne škole iz ‘BUdi mRAK’ navode znanstvene činjenice o boljoj učinkovitosti i zaštiti ako se cijepi do 17. godine života, a protiv HPV-a se u Hrvatskoj besplatno mogu cijepiti sve osobe do 25. godine.

– Gotovo svaka spolno aktivna osoba ovu virusnu infekciju ‘zaradi’ u nekom trenutku života, a možete je dobiti putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom spolnog odnosa. Postoje i vrste HPV-a koje se šire putem bradavica na koži, iako uopće nisu prenosive spolnim putem. Tako da roditeljima bi poručili da cjepivo protiv raka postoji te da su oni odgovorni zaštiti svoje dijete i ovim putem ih pozivamo da to i učine jer jedino cijepljenjem oba spola možemo spriječiti razvoj karcinoma u starijoj životnoj dobi, poručuju iz inicijative ‘Budi mRAK’.

Sve dodatne informacije možete pronaći na stranicama HZJZ-a, ali i na stranici projekta ‘Budi mRAK roditelj‘.