Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno za sve do 25 godina: Doznajte gdje ga obaviti

Cijepljenje protiv HPV-a bilo je do sada besplatno za sve učenike osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolke i srednjoškolce, a novost je da je od sada besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno i za sve koji imaju do 25 godina. Cijepiti se moguće ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najkasnije do kraja 2019. godine.

Foto: Hyttalo Souza; Unsplash

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je omogućeno cijepljenje za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti – ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine.

'Ima HPV, sigurno me prevario' i još 6 mitova o spolnim bolestima razbijaju studenti medicine

Učenice i učenike te redovite studente i studentice cijepi nadležni školski liječnik kojemu se možete obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. Ostali zainteresirani mogu se informirati i cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje nije obavezno, ali se preporuča i za djevojčice, dječake, djevojke i mladiće radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv HPV-a provodi već dugi niz godina. Inače skupo cjepivo, mladi ovako mogu primiti besplatno. Za cijepljenje u ovoj akciji besplatnog cijepljenja osigurano je devetvalentno cjepivo.

Odgovori