Pretraga

Kreće izrada učeničkih i studentskih ZET pokaza za novu školsku godinu: Evo kako to srediti preko mobitela

A- A+

ZET od srijede kreće s izradom pretplatnih karata, odnosno pokaza za učenika i studente u idućoj školskoj i akademskoj godini. Možete izraditi fizički pokaz, i tad plaćate naknadu od 3,98 eura, a možete ga izraditi i putem mobilne aplikacije, prilikom čega ne plaćate naknadu jer fizičke kartice – nema. Produljenje postojećih učeničkih i studentskih karata također kreće u srijedu. To ćete moći učiniti bez ovjera faksa i škole, ali jedino pod uvjetom da su vaše obrazovne institucije ažurirale podatke u sustavu.

tramvaj zet na stanici

Tramvaj u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Zagrebački električni tramvaj – ZET – od srijede, 23. kolovoza, započinje s procedurom izrade Pretplatnih karata za učenike i studente za školsku i akademsku 2023./2024. godinu. Istog dana započinje i produljenje postojećih učeničkih i studentskih pretplatnih karata.

Dva načina izrade pokaza, jedan bez naknade

Novi korisnici koji do sada nisu izrađivali Pretplatnu kartu, ističu iz ZET-a, trebaju ovjeriti Zahtjev s jednom fotografijom u obrazovnoj instituciji te se uputiti na bilo koje prodajno mjesto.

– Na raspolaganju su dvije mogućnosti, odnosno može se zatražiti izrada fizičke pretplatne karte ili formiranje virtualne pretplatne karte u aplikaciji MojZET. Cijena izrade pretplatne karte iznosi 3,98 € i traje nekoliko dana, a druga mogućnost je formiranje virtualne pretplatne karte u mobilnoj aplikaciji Moj ZET i pri tome se ne naplaćuje naknada za izradu. Nakon predaje Zahtjeva na prodajnom mjestu, formirat će se korisnički profil, koji će potom korisnici spojiti s preuzetom aplikacijom i dalje obavljati kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona, navode iz ZET-a u priopćenju.

Naglašavaju još jednom kako novi korisnici trebaju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji – na faksu ili u školi – te se uputiti na prodajno mjesto, bez obzira za koji će se oblik izrade učeničkih ili studentskih pretplatnih karata odlučiti.

Postoji jedan preduvjet za produljenje

Postojeći korisnici, odnosno učenici i studenti koji su protekle godine koristili Pretplatnu kartu i kupovali odgovarajuće kupone, mogu produljiti statuse na svojim fizičkim kartama i bez ovjeravanja Zahtjeva u obrazovnoj instituciji i to na prodajnim mjestima ZET-a te na kioscima ugovornih partnera.

No, pripazite, jer kako napominju iz ZET-a, preduvjet za to je da su podaci korisnika ažurirani u sustavima ISAK i eMatica, a što obavljaju obrazovne institucije – faksevi i škole – te ZET ne utječe na podatke koji se nalaze u elektroničkim bazama, već ih isključivo preuzima. Putem studentske elektroničke baze ISAK, procedura produljenja statusa, napominju iz ZET-a, započet će od srijede 23. kolovoza, a za učenike u skladu s podacima sustava eMatica od subote 2. rujna. Do tada, produljenje statusa može se obaviti uz ovjereni Zahtjev ZET-a.

Izdvojeni članak
Moj ZET aplikacija

Učenici i studenti, ZET-ov mjesečni pokaz sada možete puniti i preko aplikacije: Evo kako

I produljenje može preko mobilne aplikacije, ali…

Produljenje statusa korisnici mogu u svega nekoliko koraka obaviti i mobilnom aplikacijom, a koju su prethodno preuzeli te povezali korisnički račun sa svojim podatcima u ZET-u i to putem Moj ZET web portala. Dovoljno je osvježiti postojeći korisnički učenički ili studentski profil te će se produljiti i status korisnika za tekuću godinu u aplikaciji Moj ZET. Ovdje, napominje ZET, vrijedi isti preduvjet kao i kada je riječ o fizičkim pretplatnim kartama, odnosno da se podaci učenika ili studenta nalaze u elektroničkim bazama ISAK ili eMatica.

Međutim, ukoliko je ažuriranje učeničkih i studentskih elektroničkih baza još u tijeku te se korisnici ne nalaze na odgovarajućem popisu, potrebno je s ovjerenim Zahtjevom doći na bilo koje prodajno mjesto ZET-a. Nakon produljenja statusa pretplatnih karata, bilo onih fizičkih ili virtualnih mogu se kupiti odgovarajući mjesečni ili godišnji kuponi za vožnju.

Svi studenti i učenici koji će nastaviti na mjesečnoj bazi ‘puniti’ svoju pretplatnu kartu, odnosno pokaz, to također mogu činiti preko mobilne aplikacije, bez odlaska na prodajna mjesta ZET-a ili njihovih partnera. Procedura je nešto detaljnija od nadoplate sredstava za karte, a kako to učiniti objasnili smo vam u ovom tekstu.


POSEBNI UVJET ZA JEDNU SKUPINU UČENIKA I STUDENATA

ZET ističe i poseban uvjet za jednu skupinu učenika i studenata.

– Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića te općine Stupnik, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada/Općine. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice, Zaprešića i Stupnika za produljenje profila neće trebati ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima. Redoviti studenti, kao i učenici s prebivalištem na području općina Bistra i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine, stoji u priopćenju ZET-a.


;