Pretraga

Profesor pozvao rektora Borasa da oduzme počasni doktorat Draganu Čoviću

A- A+

Dodjela kontroverznog počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH, u lipnju prošle godine izazvala je buru reakcija u javnosti. Počasni doktorat na Sveučilištu nije izglasan unisono, isticali su se argumenti zašto je to pogrešno, a sada profesor sa splitskog FESB-a, ujedno alumni zagrebačkog sveučilišta, traži od rektora Borasa i Senata Sveučilišta da oduzmu počasni doktorat Čoviću jer prije dva dana sudjelovao u proslavi Republike Srpske u Banjoj Luci.

Dodjela počasnog doktorata Draganu Čoviću | Foto: Twitter Vlada RH

Profesor Ivica Puljak sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, ujedno i alumni Sveučilišta u Zagrebu, danas je pozvao rektora Damira Borasa i Senat Sveučilišta da oduzmu počasni doktorat Draganu Čoviću, koji su mu dodijelili u lipnju prošle godine. U tom je trenutku Čović bio hrvatski član Predsjedništva BiH, a uoči općih izbora u BiH u kojima je sudjelovao i Čović.

Puljak, inače i član Predsjedništva stranke Pametno, svoj apel argumentira Čovićevim sudjelovanjem na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske prekjučer u Banjoj Luci.

Puljak: ‘Čović je osramotio Sveučilište u Zagrebu, oduzimanje počasnog doktorata je neophodan čin’

Izdvojeni članak

Boras ima novog Čovića: Dodijeljen kontroverzan počasni doktorat, sa svečanosti izostali neki dekani Sveučilišta

Puljak ističe kako se dodjela počasnog doktorata Draganu Čoviću prošle godine nikako nije smjela dogoditi te da je označila novo dno zagrebačkog sveučilišta.

– Ali kad se već dogodilo, sada je prilika da gospoda iz Senata, koji su donijeli tu odluku, istu ponište oduzimanjem doktorata. Gospodin Dragan Čović je sudjelovanjem na proslavi Republike Srpske u Banjoj Luci osramotio sve koje predstavlja, a time i Sveučilište u Zagrebu. Stoga je oduzimanje počasnog doktorata neophodan čin, čime bi naše najveće sveučilište barem pokazalo tračak nade svojim studentima i djelatnicima, a i svim građanima, smatra Puljak.

Dodaje i kako je Čović svojim sudjelovanjem na toj proslavi ‘samo podržao Dodikovu nacionalističku politiku, koja uništava Bosnu i Hercegovinu’. Smatra i kako se radi o tipičnoj političkoj trgovini radi uskih osobnih interesa.

I Orešković upozorila na ‘nečastan čin “počasnog” doktora Sveučilišta u Zagrebu

Na rektora Borasa i njegovu dodjelu počasnog doktorata Čoviću osvrnula se i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i odnedavno političarka. Upozorila je na ‘nečastan čin “počasnog” doktora Sveučilišta u Zagrebu’ i dodala kako je rektor Boras Čovića, čija je ‘neuspješna politika za Hrvate u BiH već odavno trebala biti završena’, rehabilitirao uz bok Nikole Tesle koji je 1926. dobio počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.

Protivljenje iz akademske zajednice u lipnju nije urodilo plodom

Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu sredinom lipnja 2018. dodijelilo je počasni doktorat Draganu Čoviću, nakon što je na Senatu Sveučilišta pet članova bilo protiv toga, a 12 suzdržano. Na sjednici Senata na kojoj se odlučivalo o Čovićevom počasnom doktoratu, profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta dužim je obraćanjem Senatu argumentirala zašto se počasni doktorat Čoviću ne bi trebao dodijeliti. Njezin apel na istoj su sjednici podržali dekanica Filozofskog Vesna Vlahović Štetić, kao i Damir Bakić, tadašnji član Senata i Borasov protukandidat na prošlogodišnjim izborima za rektora.

Izdvojeni članak

Profesorica Filozofskog dojmljivim se govorom usprotivila počasnom doktoratu Draganu Čoviću: Sveučilište u Zagrebu ipak mu ga je dodijelilo

Počasni doktorat dodijeljen mu je 19. lipnja 2018. na Sveučilištu, u prisustvu premijera Andreja Plenkovića te ministara Gorana MarićaDražena Bošnjakovića i Marka Pavića.

Nakon dodjele počasnog doktorata, reagirao je i Dario Čepo, docent s Pravnog fakulteta u Zagrebu, označivši dodjelu doktorata Čoviću kao ‘jednu od sramnijih epizoda u dugoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu’.

– Ovo je, to je sasvim sigurno, jedna od sramnijih epizoda u dugoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu. Jedino čemu se možemo nadati (i na čemu kao akademski građanin mogu raditi) je da će neka nova vremena na čelo ovog sveučilišta dovesti neke nove snage, koje će napraviti sve što je u njihovoj moći da se Draganu Čoviću počasni doktorat oduzme, napisao je Čepo u lipnju.