Pretraga

[LiDraNo ‘17] Kako, a kako Akakije, kako?

A- A+

Ovogodišnji LiDraNo bio je okupljalište iznimno talentiranih mladih glumaca koji su kroz 14 skupnih scenskih izvedbi progovarali o ljubavi, smrti, identitetu I stanju u društvu. Bilo to kroz klasiku ili svoja autorska djela, srednjoškolci su pokazali izniman profesionalizam kakav se viđa u nacionalnim kazalištima. Scenski upečatljivi nastup imala je Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi s predstavom Kabanica koju su ponovno izveli na završnoj ceremoniji.

Kabanica foto:Ivan Božić|srednja.hr

Drugi dan LiDraNa obilježili su scenski izrazi u dvije kategorije: samostalni i skupni. Devetoročlano povjerenstvo koje čine Jasen Boko, Luka Dragić, Stephanie Jamnicky, Jadranka Korda Krušlin, Mario Kovač, Marjan Nejašmić Banić, Damir Poljičak, Barbara Rocco i Maja Zrnčić odgledalo je sveukupno 14 skupnih scenskih izvedbi među kojima je čast da svoju izvedbu ponove na zatvaranju dobila dramska skupina Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi.

Kabanica foto:Ivan Božić|srednja.hr

Fantastične djevojačke ruke koje su izvirivale iz zidova scenografije

Priču svi znaju: usamljeni činovnik Akakije Akakijevič Bašmačkin radi u ‘nekom’ odjelu i trpi maltretiranje ostalih kolega zbog svoje jednostavnosti, siromaštva, perfekcionizma i pohabane kabanice. Nakon što ga jedan dan kolege opet zadirkuju zbog kabanice, on odluči novcima koje je uštedio na osnovnim potrepštinama kupiti novu kabanicu kod krojača Petrovića. Kabanica mu biva ukradena i on zbog toga gubi razum, a na kraju i umire.

Mia Bošnjak, Marko Gelenčir, Mirko Filipović, Petar Petrović, Matea Pauković, Marko Lagundžija, Filip Kovačić, Domagoj Zubović, Maja Grgić i Romana Ronta izveli su duhovitu i dirljivu verziju ove srednjoškolske lektire kombinirajući prekrasnu scenografiju, zanimljivo pripovijedanje kretnjama i savršenu uigranost. Kako ne bi izgubili veliki dio priče, naraciju su obavljale ruke koje su izvirivale iz zidova scenografije.

– Ideja za predstavu je došla spontano zapravo, prvo smo krenuli s ‘Tenom’ od Kozarca i onda smo se prebacili na Akakija skroz slučajno kad smo prodavali palačinke u školi. Nešto smo s rukama smišljali, što bi mogli u predstavu ubaciti, i onda je došla ideja da četiri cure prate priču s rukama kroz otvore na sceni. Tata jedne djevojke s dramske se bavi scenografijom pa nam je on pomogao s izradom, rekao nam je Filip koji je glumio jednog od Akakijevih kolega.

Kabanica foto:Ivan Božić|srednja.hr

Nije iznenadila odluka da zatvore Smotru s novim nastupom

Glavni glumac, Petar Petrović, iznio je predstavu do najsitnijih detalja; prijelaz od zbunjenog činovnika u strahu do bijesnog izludjelog čovjeka odradio je toliko glatko unutar tri minute. Od nevinog pogleda s velikim smiješkom, pokreta rukom, trzanja obrazom pa sve do sumanutog pogleda suznih očiju, Petar je zaista na 12 minuta postao Akakije.

– Meni je ovo treći put na LiDraNu i super mi je što je to iz godine u godinu jer se vidi koliko su predstave svake godine na višoj razini. Uvijek je tu bilo dobrih predstava, ali si mogao izdvojiti dvije-tri, a ove godine su svi tu negdje po kvaliteti i nema tu pritiska jer je Smotra pa svi mogu opušteno biti najbolji što mogu. Mentorica je najviše radila s nama, mi smo nadograđivali ideje i sav naš trud je zbog nje i zbog nje smo povezani kao grupa, ispričao nam je svoje dojmove o Lidranu Petar.

Dramska skupina pod mentorstvom profesorice Marijane Ćorluke je zaista mislila na svaki detalj tako da nije za iznenaditi da su odabrani da zatvore smotru.

Ostale  fotografije i članke posvećene LiDraNu, možete pogledati na potonjim linkovima:

[Fotogalerija] Svi izvođači prve večeri ovogodišnjeg Lidrana

[LiDraNo ’17] Učenici novinari predstavili svoje školske listove – krase ih kreativnost i kritičko mišljenje

[LiDrano ’17] Mlade novinarske nade: Smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

Tekstove o predstavama možete vidjeti na poveznicama ispod

[LiDrano ’17] Požežanka Ružica Maurus oduševila Hasanaginicom

[LiDraNo’17] Predstava Nadbiskupske klasične gimnazije ‘Don Frane Bulić’ dobila najviše ovacija

[LiDraNo ’17] Maturantica Lara Nekić oduševila s Krležinim Vučjakom

[LiDraNo ’17] Lovro Rimac u najvećoj laži ovogodišnjeg Lidrana