Pretraga

[LiDraNo ’17] Učenici novinari predstavili svoje školske listove – krase ih kreativnost i kritičko mišljenje

A- A+

U sklopu novinarskog stvaralaštva učenika, na ovogodišnju državnu Smotru LiDraNo, u konkurenciji školskih listova srednjih škola, pozvano je 10 srednjoškolskih listova iz cijele Hrvatske. Tako su se na LiDraNu u Primoštenu predstavili najbolji od najboljih – Tabula Nova, Cener, Gvak!, Labos, Franzine, Kamen mudrosti – kamen ludosti, Stručak, Pegla, Lumen i Ban.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Članovi povjerenstva

Povjerenstvo Smotre LiDraNo 2017. za školske listove činili su dipl. dizajner Marko Baus, koji je ocjenjivao dizajn, zatim Anita Šojat, profesorica hrvatskog jezika te Srećko Listeš, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Osim srednjoškolskih, povjerenstvo je ocjenjivalo i osnovnoškolske listove, kojih je na državnu smotru pozvano čak 15.

Pozvani školski listovi, predstavljeni su na izložbi drugog dana Smotre LiDraNo kako bi ih svi sudionici mogli prolistati i upoznati se s njihovim konceptom te radom kolega novinara. Samo kratkim, površnim prelistavanjem listova, i mene su zaintrigirale brojne teme kojima su se učenici u svojim listovima bavili posljednjih godinu dana. Pomislila sam – ako je ovo pogled u budućnost novinarstva, ta budućnost je vrlo svijetla.

Na tragu mojih misli, bili su i članovi povjerenstva Smotre LiDraNo za školske listove. Na organiziranom okruglom stolu, učenici urednici i profesori voditelji školskih listova u razgovoru s članovima povjerenstva dobili su povratne informacije o svojim listovima, grafičkom oblikovanju, temama koje su obrađivali, a dobili su i konstruktivne savjete.

I sami članovi povjerenstva istaknuli su kako su imali prilično težak zadatak s obzirom na velik broj prijavljenih kvalitetnih listova. Naglasili su i kako su srednjoškolski listovi ove godine pretekli osnovnoškolske što se tiče kvalitete sadržaja i grafičkog oblikovanja. Zatražili su, kažu, da se od sljedeće godine na državnu smotru poziva 15 srednjoškolskih listova, a ne dosadašnjih 10.

Kreativan sadržaj i društveno angažiran sadržaj, uz neizostavno kritičko mišljenje učenika

Kvaliteta, ali i vrijednost školskih listova očituje se, dakako, uvidom u njihov sadržaj. Kreativnost, kritičko mišljenje, društveno angažirane teme, samo su neke od odlika koje krase listove s kojima sam se susrela na LiDraNu. Pisanje kolega srednjoškolskih novinara i samom je formom na zavidnoj razini, dok njihovi tekstovi sadržajno bez problema mogu konkurirati za objavu u ozbiljnim dnevnim novinama, tjednicima ili pak na portalima.

List Franzine iz Gimnazije Frana Galovića u Koprivnici na LiDraNu se predstavio svojim 10. brojem, kojim bilježe i 10 godina izlaženja. Novinari Franzinea odlično pronalaze teme u svojoj školi, za što ih je pohvalilo i povjerenstvo, a mogu se pohvaliti i ozbiljnijim tekstovima, poput osvrta u formi komentara na zbivanja oko kurikularne reforme.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Cener iz zagrebačke X. gimnazije Ivana Supeka u predstavljenom je broju naglasak stavio na brojne intervjue, u prvom redu s poznatim ličnostima, poput Tonija Miluna i Jasenka Houre iz Prljavog kazališta. Ističe se i tekst o tati jedne učenice, koji je predstavljen kao ‘borac protiv cajki’. Zasigurno tema koja bi zaintrigirala mnoge srednoškolce i njihove roditelje.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Učenici razmišljaju i pišu o problemima koji ih čekaju u budućnosti

Gvak! iz Grafičke škole u Zagrebu na LiDraNu se predstavio prvi put i to sa svojim drugim brojem, što predstavlja veliki uspjeh. Osim odličnog grafičkog oblikovanja, za koje ih je povjerenstvo posebno pohvalilo, Gvak! se u većini tekstova bavi društveno angažiranim temama pa su tako obilježili Međunarodni dan tolerancije, popratili Festival tolerancije, a učenici su se u komentarima dotaknuli zbivanja na Filozofskom fakultetu te kurikularne reforme. Velik je naglasak i na kulturnoj rubrici.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

List Labos iz zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga predstavljeni je broj tematski posvetio velikoj, 70. obljetnici škole. Samu obljetnicu, novinarska je ekipa detaljno popratila i prenijela ju svojim čitateljima tekstom poetskog naslova – ‘Starica mlade duše’.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Lumen iz Srednje škole Čakovec drugi se put predstavio na LiDraNu. Časopis je produkt rada vrijedne novinarske grupe koja se u obliku fakultativne nastave sastaje dva puta mjesečno, i to subotama.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Školski list Ban iz Srednje škole bana Josipa Jelačića u Zaprešiću pozabavio se aktualnom temom odlaska u inozemstvo ili ostanka u Hrvatskoj pa možemo vidjeti da učenici već u srednjoškolskim klupama promišljaju o problemima koji će ih dočekati u budućnosti.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Novinarski vrhunac školskog lista Tabula Nova iz Zaboka

Povjerenstvo je istaknulo kako je list Kamen mudrosti-kamen ludosti iz Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci posebnu pažnju posvetio ilustracijama. Osim toga, ovaj školski list bavi se ozbiljnijim intelektualnim temama, jer, kako kažu, upravo to je ono što zanima njihove čitatelje. Ne bave se toliko klasičnim školskim temama pa u broju kojim su se predstavili na LiDraNu možete čitati o zlostavljanju muškaraca, emocionalnim vampirima, političkoj participaciji mladih i problematici odnosa na Korejskom poluotoku.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Stručak iz zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića može se pohvaliti muškim uredništvom, no ipak, voditeljica projekta jest nastavnica Ivana Pandžić. Tiskaju se u crno-bijeloj tehnici, a u predstavljenom broju ističe se intervju s učenicom koja će jednog dana biti automehaničarka.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Predstavio se i list Pegla iz Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku. Istaknuli su se brojnim zanimljivim školskim temama poput problematike picavanja (odnosno, markiranja), a problematizirali su i odlazak na, mnogima mrsku, nastavu tjelesne kulture.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Na kraju, Tabula Nova iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku od povjerenstva je dobila posebne pohvale. Pohvaljeni su za odličan sadržaj i dizajn, a članovi povjerenstva složili su se da je Tabula Nova dosegla novinarski vrhunac. U predstavljenom broju posebno se ističe topla priča o njihovom učeniku koji nakon srednje škole želi postati profesor, potaknut toplinom i znanjem koje su na njega prenijeli njegovi profesori.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’17] Mlade novinarske nade: smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Dizajn, prijelom i tisak – cijela škola u službi izdavanja lista

Što se tiče grafičkog oblikovanja listova predstavljenih na LiDraNu, nekih od njih ne bi se posramili i renomirani časopisi i novine. I samo povjerenstvo istaknulo je list Gvak! kao odličan primjer dobrog grafičkog rješenja. List u potpunosti nastaje u školi – naime, učenici na praksi rade prijelom i dizajn lista, a sami ga i tiskaju. Ista je situacija i s listom Kamen mudrosti – kamen ludosti – također imaju svoje grafičare i tiskaru te su na LiDraNu, uz Gvak, istaknuti u pogledu grafičkog rješenja.

Svi listovi predstavljeni na LiDraNu pokazuju da srednjoškolci itekako misle svojim glavama, uočavaju, promišljaju i pišu o zanimljivostima, ali i problemima koji ih okružuju. Osim toga, ulažu dodatan trud i vrijeme kako bi finalni proizvod – njihov časopis, ugledao svjetlo dana. U tom se procesu susreću s uobičajenim novinarskim ‘šizama’ – pritišću ih rokovi za tekstove, prijelom i tisak, treba odabrati fotografije, urediti opremu teksta, a pojedine tekstove treba kratiti. Sve to je već u srednjoj školi fantastična prilika za praksu svim učenicima koji se u budućnosti vide u novinarstvu.

Školske listove na ovogodišnjem su LiDraNu u Primoštenu predstavljali učenici urednici i profesori voditelji listova, a njihova imena možete vidjeti u tablici.

SS_Skolski Listovi Pozvani Na LiDraNo 2017 by srednja.hr on Scribd

Ostale video klipove, fotografije i članke posvećene LiDraNu, možete pogledati na potonjim linkovima:

[Fotogalerija] Svi izvođači prve večeri ovogodišnjeg Lidrana

[LiDrano ’17] Požežanka Ružica Maurus oduševila Hasanaginicom

[LiDrano ’17] Mlade novinarske nade: Smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

[LiDraNo’17] Predstava Nadbiskupske klasične gimnazije ‘Don Frane Bulić’ dobila najviše ovacija

[LiDraNo ’17] Maturantica Lara Nekić oduševila s Krležinim Vučjakom

[LiDraNo ’17] Lovro Rimac u najvećoj laži ovogodišnjeg Lidrana

Copy link
Powered by Social Snap