Pretraga

[LiDraNo’17] Od popisa lektire do maloljetničkog seksa

A- A+

Izvedba Mate Rukavine, učenika 3. Razreda Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab pod mentorstvom profesorice Margarite Čutul, oduševila je žiri i zaslužila svoje mjesto na završnoj ceremoniji.

foto: Mate Rukavina na LiDraNo ’17 foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

[LiDraNo ‘17] Kako, a kako Akakije, kako?

Mate Rukavina je za svoj monolog izabrao tekst doktora Ostojića ‘Od šume do seksa’ koji se bavi mladim Jožom čija majka dolazi jer je primijetila promjene u njegovom ponašanju potaknute djelom ‘Slavonska šuma’ Josipa Kozarca. Naime, zbog temeljitih opisa šume i života u njoj Joža je počeo gledati ‘gole gospodične na internetu’, bar tako misli njegova majka Zorica koja je i sama pročitala tu knjigu.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’17] Lovro Rimac u najvećoj laži ovogodišnjeg Lidrana

Od velebnog hrasta do malog, golog drva

Zabrinuta da je njen sin još premlad za tako ‘lascivne’ opise šumskog krajolika. U pripovijetci možemo naći opise hrastova kao velikih, stasitih junaka i nekadašnjih krajiških vojnika koji prkose buri i munji svojom orijaškom snagom. Vjetar koji prolazi krošnjama šume uspoređen je pjesmom vila Slavonkinja koje pjevaju o jadu prošlih vremena, crkvenom glazbom i pjesmom nadgrobnicom. Kroz svojih par šetnji šumom, Kozarac nastavlja s opisivanjem natjecanja hrasta, jasena i brijesta u svojoj ogromnosti i veličini dok šumski robovi tj. grabovi i klenovi omotavaju njihova debla da ne ozebu te hrane hrast koji je suviše ohol da se za to sam pobrine. Ovi opisi su čak i u Zorici pobudili osjećaje i toplinu koju ona sama nije osjećala godinama. Nakon što Mate glasom, gestama i kretanjem utjelovi Zoricu, događa se nevjerojatna izmjena; u sekundi on postaje doktor.

Nakon što Mate glasom, gestama i kretanjem utjelovi Zoricu, događa se nevjerojatna izmjena; u sekundi on postaje doktor koji joj nudi rješenje: neka Joža ode na zdravstveni odgoj. Problematizirajući popis lektire i očiti nedostatak prigovora na popis od strane Crkve jer ‘Problem je u tome što se Crkva oduvijek bolje razumjela u slike, nego u sam tekst.’, doktor preporučuje da Joža pohađa zdravstveni odgoj na kojem će zasigurno toliko slušati o seksu da će se on demistificirati i seks mu više neće biti zanimljiv. Drugim riječima, zdravstveni odgoj će ga potaknuti na apstinenciju.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’17] Maturantica Lara Nekić oduševila s Krležinim Vučjakom

Pohvale sa svih strana

Zadnji dan održan je okrugli stol na kojemu je Mate pohvaljen za svoju brzu transformaciju, izbor teksta koji je relevantan u današnjici, povezanost teksta s glumcem i dramaturšku preciznost kojom je Mate izveo dvije dijametralno suprotne ličnosti u samo pet minuta. Mate, koji kaže kako bez publike nije ništa, pokazuje svoje kritičko razmišljanje i na pozornici i izvan nje stoga nije iznenađenje da je izabrao tekst koji kritizira i izaziva društvo.

– Živimo u veoma primitivnom društvu, samim time se to prenosi i na mlade ljude. Dignute su velike pompe oko popisa lektire jer navodno loše utječu na mlade umove. Također pitanje zdravstvenog odgoja loše prolazi kod konzervativaca , pa sam ja zajedno sa mentoricom odlučio kritizirati te aktualne teme na jedan satiričan način, objasnio je svoj izbor teksta Mate.

Ostale  fotografije i članke posvećene LiDraNu, možete pogledati na potonjim linkovima:

[Fotogalerija] Svi izvođači prve večeri ovogodišnjeg Lidrana

[LiDraNo ’17] Učenici novinari predstavili svoje školske listove – krase ih kreativnost i kritičko mišljenje

[LiDrano ’17] Mlade novinarske nade: Smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

Tekstove o predstavama možete vidjeti na poveznicama ispod

[LiDrano ’17] Požežanka Ružica Maurus oduševila Hasanaginicom

[LiDraNo’17] Predstava Nadbiskupske klasične gimnazije ‘Don Frane Bulić’ dobila najviše ovacija

[LiDraNo ’17] Maturantica Lara Nekić oduševila s Krležinim Vučjakom

[LiDraNo ’17] Lovro Rimac u najvećoj laži ovogodišnjeg Lidrana

[LiDraNo ’17] Kako, a kako Akakije, kako?