Pretraga

Liječnički sindikat traži da srednje škole i fakulteti privremeno prijeđu na online nastavu

A- A+

Proteklog petka u poslijepodnevnim satima održan je sastanak liječnika i ministra zdravstva, Vilija Beroša. Zbog značajnog rasta broja zaraženih, Hrvatski liječnički sindikat predložio je pooštravanje mjera koje je donio Stožer. Između ostaloga, predlažu i da se u srednjim školama i na fakultetima privremeno prijeđe na online nastavu.

Foto: srednja.hr

Na sastanku održanom u Ministarstvu zdravstva u petak, liječničke udruge iznijele su svoje stavove vezane uz mjere Stožera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa. Kako je u emisiji RTL Danas otkrila Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, konkretnog dogovora nije bilo, a ministar je rekao da će poruke liječnika prenijeti Vladi i Kriznom stožeru.

Liječnički sindikat zatražio je pooštravanje mjera ili, ako se postojeće smatraju dobrima, traže da se pojačaju kontrole njihova provođenja te ‘maksimalno smanje sva okupljanja na kojima nekontrolirano širi virus.’ Ovaj sindikat traži i da srednjoškolci i studenti privremeno prijeđu na nastavu na daljinu.

– Predložili smo da se privremeno, u jednom određenom roku, provodi nastava u srednjim školama i na fakultetima online. Znamo da iako je oko 10% inficiranih mlađe dobne skupine, odnosno srednjoškolaca, a 80% ih je iz skupine radno aktivnih, ti mladi koji su često asimptomatski često svojim neodgovornim ponašanjem prenose infekciju svojim roditeljima i onda stradava ekonomija, rekla je za RTL Čulinović Čaić.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otkrilo koliko je zaraženih učenika i nastavnika: U samoizolaciji 217 razreda s preko 10 đaka

Naglašava kako treba donijeti mjere koje ne štete ekonomiji.

– Svi mi, ako ćemo objektivno, možemo izdržati bez kafića dva ili tri tjedna, koliko će biti potrebno, rekla je Čulinović Čaić.

Podsjetimo, prema jučerašnjim podacima Ministarstva obrazovanja na koronavirus u ovom je trenutku pozitivno 1.133 učenika diljem Hrvatske, odnosno njih 0,25%. Ta brojka nije značajno porasla u posljednjih deset dana (28. listopada bilo ih je 1.063). No, poprilično je povećan broj zaraženih nastavnika – pozitivan nalaz ima njih 570 (0,88%), dok je prije deset dana zaraženo bilo dvjestotinjak prosvjetnih djelatnika manje (367). Više o trenutnom stanju u školama čitajte na poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap