Pretraga

Mađarska vlada zabranila maloljetnicima posjet svjetskoj izložbi: Razlog je LGBT+ sadržaj

A- A+

Mađarska vlada zabranila je maloljetnicima posjet izložbi World Press Photo u Budimpešti jer se na nekim fotografijama pokazuje LGBT+ sadržaj. Muzej u kojem je navedeni postav prestao je prodavati maloljetnicima ulaznice. Već ranije neki mađarski knjižari bili su kažnjeni jer knjige s LGBT+ sadržajem nisu zamotavali u plastiku sukladno zakonu.

izložba

Izložba i LGBT+ zastava | foto: Pixabay, obrada: srednja.hr

Mađarska vlada zabranila je ulaz maloljetnicima na World Press Photo izložbu koja se nalazi u Budimpešti zbog LGBT+ sadržaja na nekim fotografijama. Posljedica je to politike Viktora Orbana nakon što je 2021. zabranio prikazivanje i promicanje homoseksualnosti u knjigama i filmovima mlađima od 18, piše Reuters.

– Na temelju inicijative Mi Hazanka, mlađi od 18 godina ne mogu posjetiti izložbu u Nacionalnom muzeju jer se time krši zakon o zaštiti djece, kazala je krajnja desničarska stranka koja se i angažirala da ovu izložbu ne bi smjeli posjećivati maloljetnici.

Izdvojeni članak
LGBT zastavica, u pozadini zidine u Dubrovniku

Prvo istraživanje o LGBT mladima u Dubrovniku: Svaki treći doživio pokušaj silovanja ili seksualnog napada

Nakon tih riječi Nacionalni muzej prestao je prodavati ulaznice maloljetnicima te su to objavili i na svojim internetskim stranicama. Reuters nije uspio dobiti njihov komentar, kao ni komentar mađarske vlade.

Podsjetimo, ranije ove godine kažnjeni su neki knjižničari u Mađarskoj jer knjige s LGBT+ sadržajem nisu bile zamotane u plastiku u skladu sa zakonom. Ovaj rigorozni zakon donesen je 2021. godine, a ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama. Također, u krugu od 200 metara od škola zabranila se prodaja knjiga koje govore o istospolnim vezama. Ako se knjižara nalazi blizu škole ili crkve, takvim knjigama ne smije se vidjeti naslovna stranica. Uz to, zabranjena je diskusija o LGBT temama u školama. Zbog toga je u Budimpešti bilo i prosvjeda.