Pretraga

Novi zakon u Mađarskoj: 200 metara od škola ne smije se prodavati ‘gej knjige’

A- A+

Vladinom uredbom u Mađarskoj se, u krugu od 200 metara od škola, zabranjuje prodaja knjiga koje govore o istospolnim vezama. Ako se knjižara nalazi blizu škole ili crkve, takvim knjigama neće smjeti vidjeti naslovna strana.

Mađarski premijer Viktor Orban
Foto: Pixabay

Mađarski premijer Viktor Orban, kako javlja Index, ograničio je prodaju knjiga za djecu koje govore o istospolnim vezama u neposrednoj blizini škola ili crkva.

Nova vladina uredba propisuje da knjige za djecu koje “prikazuju devijacije od rodnog identiteta dobivenog rođenjem ili promjenu spola ili spolnost koja je samoj sebi svrha, kao i koje prikazuju ili populariziraju homoseksualnost” ne smiju biti izložene u izlozima knjižara ili biti vidljive u trgovinama. To znači da se ne smiju prodavati u krugu od 200 metara od škola i crkvi, odnosno da  moraju imati omote koji potpuno prekrivaju njihove korice.

Izdvojeni članak
LGBT protest mađarska

Mađarski parlament zakonom zabranio da se u školi raspravlja o gejevima i LGBT temama

Ova odluka na snagu će stupiti trideset dana nakon donošenja, a donesena je na temelju u lipnju donesenog zakona koji ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama, kojim se, između ostalog, zabranjuju knjige i drugi sadržaj koji prikazuju istospolne veze kao dio svakodnevnog života među mlađima od 18 godina.

Oporba i borci za ljudska prava navedeni zakon kritiziraju kao otvorenu cenzuru, a Europska komisija smatra ga diskriminatornim i poduzela je pravne korake protiv Mađarske.