Pretraga

Mađarski parlament presudio CEU: Od 2018. više neće upisivati studente

A- A+

Central European University u zadnjih se tjedan dana našlo u nezavidnom položaju zbog izmjena zakona koje bi onemogućile nastavak rada u Mađarskoj. Taj zakon danas je i izglasan u mađarskom parlamentu, pa je opstanak CEU-a doveden u pitanje. To sveučilište osnovano je prije 25 godina i sufinancirano novcem poznatog filantropa Georgea Sorosa pa neki smatraju da je udar na CEU zapravo udar na samog Sorosa. Premijer Viktor Orban pak tvrdi kako nijedno sveučilište ne može biti iznad zakona, pa tako ni CEU. Zbog turbulentnih zbivanja pokrenuta je peticija za spas CEU-a, a u prošlu je nedjelju oko 10.000 prosvjednika marširalo Budimpeštom u znak podrške poznatom sveučilištu.

Počevši od 1. siječnja 2018. godine, Central European Universityju više neće biti dopušteno da upisuje nove studente na svim programima, osim ako se postigne sporazum između Vlade Sjedinjenih Država, država New York i mađarske Vlade na čelu s Orbánom najkasnije do rujna i ako CEU ne otvori novi kampus u SAD-u, piše Hungarian Free Press. Izmjene zakona danas je izglasao mađarski parlament i to sa 123 zastupnička glasa ‘za’ i 38 ‘protiv’.

Povodom današnjeg izglasavanja spornog Zakona, iz Central European Universityja stiglo je priopćenje za medije, koje prenosi Hungary Today.

Cijela je priča započela prošlog tjedna kada se na jednom od mađarskih portala pojavila vijest o tome kako CEU krši nekoliko zakonskih odredbi. U tekstu, gdje se navedeno sveučilište naziva Soroševim sveučilištem, autor među ostalim tvrdi da Sveučilište nema akreditaciju za određene programe te da nudi kolegije o kojima se mađarska tijela nadležna za obrazovanje nisu obavijestila pa tako ni očitovala.

Rektor CEU-a Michael Ignatieff za mađarske je medije demantirao navode te istaknuo kako Sveučilište već više od 25 godina djeluje u okvirima mađarskih zakonskih propisa i da ih nikada nije prekršilo. Dok je društvenim mrežama dijeljen taj članak, u mađarskom parlamentu pojavio se prijedlog izmjena zakona o visokom obrazovanju koji, prema riječima uprave CEU-a, donosi odredbe koje će tom sveučilištu onemogućiti rad u Mađarskoj.

Sporne izmjene zakona učinile bi nemogućim za CEU da nastavi postojati u Mađarskoj

Izmjene i dopune Zakona CCIV o nacionalnom visokom obrazovanju u Mađarskoj stigle su na mađarski parlament prošlog tjedna. U izmjenama Zakona nalazi se nekoliko spornih točaka koje se tiču stranih sveučilišta na mađarskom teritoriju, a neki smatraju kako se radi o direktnom udaru na jedno jedino sveučilište – Central European University.

Prema jednoj od točaka kojima se predlaže izmjena Zakona, za djelovanje stranih sveučilišta unutar neke države treba biti potpisan bilateralni sporazum između matične države i države u kojoj je sveučilište situirano te upisuje studente. U slučaju CEU-a to bi bio sporazum između Mađarske i SAD-a. Budući da se radi o bilateralnom sporazumu, potrebno je da ga potpišu obje strane, dakle, ako mađarska Vlada poželi obustaviti djelovanje CEU-a, neće potpisati sporazum i tom će sveučilištu zakonski biti onemogućeno djelovanje.

U daljnjim se amandmanima od stranih sveučilišta traži osnivanje kampusa u matičnoj državi, što bi u slučaju CEU-a značilo da se u državi New York gdje je registriran, mora uspostaviti kampus i Sveučilište. Ova je točka također jedna od spornijih jer bi postupak osnivanja stvorio birokratski kaos, a i financijski opstanak CEU-a bio bi doveden u pitanje. Naposljetku, nejasno je kako bi osnivanje sveučilišta u SAD-u doprinijelo kvaliteti obrazovanja u Mađarskoj, zbog čega su izmjene Zakona prvotno i pokrenute.

Osim ovih dviju navedenih ključnih točaka za opstanak CEU-a, u novim prijedlozima za Zakon nalazi se i točka koja iziskuje radne dozvole za sva strana ‘non-EU’ sveučilišta, a još jedna dodatna alineja zabranjivala bi stranim sveučilišta da izdavanje diplome preko mađarskih sveučilišta i fakulteta.
Rektor i uprava Central European Universityja smatraju kako se radi o diskriminaciji samo njihovog sveučilišta te kako su izmjene zakona direktno usmjerene prema protjerivanju CEU-a. Rektor Ignatieff ističe kako su svejedno spremni za razgovor s mađarskom Vladom.

– Spremni smo za razgovor s Vladom. Tražimo povlačenje spornih izmjena Zakona koje su diksriminatorne prema CEU-u te tražimo uvođenje nove legislative, izjavio je Ignatieff prošlog tjedna za mađarske medije.

Soroš uložio 800 milijuna dolara u Sveučilište

Iz CEU-a su se i pisanim putem osvrnuli na sporne izmjene zakona, a njihovo cijelo priopćenje možete pročitati ovdje. Zbog svih zbivanja pokrenuta je i peticija simboličnog naziva ‘Save Central European University’, a u nedjelju je održan i prosvjedni marš u Budimpešti u kojem je sudjelovalo oko 10.000 ljudi.

Central European University sveučilište je na ‘raskrižju’ Europe koje više od 25 godina nudi edukaciju u interdisciplinarnom području, isključivo na diplomskoj razini. Sveučilište broji oko 1400 studenata te među djelatnicima oko 370 zaposlenika, iz ukupno 130 zemalja. Od cijelog broja, mađarskih studenata ima više od 400. CEU godišnje u vidu poreza državi daje više od 1 milijarde forinti.

Zanimljiva je činjenica da je ovo sveučilište suosnovao poznati mađarski filantrop i financijer George Soroš s investicjom od čak 880 milijuna dolara, čime je CEU postao jedno od najbogatijih sveučilišta u Europi.

Izdvojeni članak

Mađarski studenti koji se besplatno školuju ne smiju iz države 10 godina

I mađarski premijer Viktor Orban u svom se obraćanju javnosti povodom zadnjih zbivanja osvrnuo na CEU i nazvao ga ‘Soroševim sveučilištem’

– Soroševo sveučilište nije drugačije od ostalih visokoškolskih institucija u smislu da nijedna takva institucija nije iznad zakona, rekao je premijer Orban u svom obraćanju javnosti.

Iz tog se razloga teško oteti dojmu da je glavni cilj djelovanja koje će se negativno odraziti na CEU zapravo animozitet između Sorosa i premijera Orbana. U javnosti je poznato da je Viktor Orban kritičan prema liberalnim nevladinim organizacijama koje dijelom financira Soros. Međutim, iz CEU-a kažu kako George Soros nema značajnu ulogu u svakodnevnom vođenju sveučilišta.

– Gospodin Soros dio je 21-članog upravnog odbora, no nema ulogu u svakodnevnom vođenju sveučilišta, rekli su dužnosnici Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Video: Mađarski studetni i profesori se skinuli do gola u znak prosvjeda

Vapaj CEU-a odjeknuo i do Hrvatske: studentske udruge s Hrvatskih studija potpisale pismo podrške kolegama iz Mađarske

Hrvatski studiji zadnjih su nekoliko mjeseci bili glavna tema medija, a prethodna dva tjedna zbog studentskog nezadovoljstva provedena je blokada nastave. Od ovog tjedna, počeo je i štrajkt dijela zaposlenika HS-a.

Sedam studentskih udruga sa Studija prepoznalo je potrebu za solidariziranjem s kolegama iz Mađarske pa su tako potpisali i poslali pismo podrške. Potpisnici pisma studentske su udruge sociologa Anomija, filozofa Scopus, komunikologa Komuna, kroatologa Cassius, studenata latinskog jezika Res Publica, psihologa Feniks te Udruga za promicanje studentskih aktivnosti UPSA. U cijelosti ga možete pročitati ispod.

*Napomena: Autor teksta je član studentske udruge Scopus

Pismo podrške CEU od studentskih udruga Hrvatskih studija by srednja.hr on Scribd