Pretraga

Odluka Suda EU ići će u prilog CEU? ‘Mađarska je zakonom diskriminirala to sveučilište’

A- A+

Mađarska strana i domaća sveučilišta mora tretirati na jednak način, mišljenje je Juliane Kokott. Nezavisna odvjetnica Suda Europske unije ustvrdila je kako je Mađarska, donoseći zakon zbog kojeg je Central European University morao neke svoje programe preseliti u Beč, prekršila pravo Europske unije. Ona smatra kako je Zakon proizvoljno diskriminirao CEU. Konačnu odluku Sud će donijeti u rujnu.

Central European University
Foto: Duje Kovačević

Nakon što je sredinom 2017. u Mađarskoj donesen tzv. Lex CEU, to je sveučilište bilo prisiljeno djelomično preseliti u Austriju.

Podsjetimo, Central European University, na hrvatskom često zvan i kao Srednjoeuropsko sveučilište, imalo je dvojnu pravnu osobnost. Istovremeno je djelovalo kao privatno američko sveučilište, CEU, i kao mađarska visokoškolska ustanova, KEE (Kozep Europai Egyetem). To im je omogućavalo da svi studenti koji upišu studij u Europi, dobiju i američku diplomu.

Napisali zakon baš za (odnosno protiv) njih

Izdvojeni članak

Stručnjakinja za geopolitiku: ‘CEU je na udaru zbog jačanja konzervativnih snaga’

No izmijenjeni Zakon o visokom obrazovanju propisao je kako je djelovanje stranih sveučilišta unutar Mađarske moguće samo ako za njegov rad postoji potpisan bilateralni sporazum između Mađarske i matične države tog sveučilišta, u slučaju CEU-a je to SAD.  Mađarska je Vlada potom odbila potpisati takav sporazum pa je CEU morao, barem djelomično, napustiti mađarski teritorij. Sva ostala privatna sveučilišta su udovoljavala navedenom kriteriju zbog čega je zakon bio i pogrdno nazivan Lex CEU.

Lex CEU donesen je u vrijeme političke hajke protiv CEU-ovog osnivača, milijardera i filantropa Georgea Soroša, kojeg su Orban i njegovi pristaše kritizirali zbog financiranja liberalnih nevladinih organizacija.

Odvjetnica: Svi se moraju tretirati na isti način!

Zbog spornog zakona, Europska je komisija pokrenula istragu protiv Mađarske te zatražila pomoć Suda Europske unije, kojem je nezavisna odvjetnica Juliane Kokott u četvrtak podnijela mišljenje kako je Mađarska tim zakonom prekršila pravo EU.

Izdvojeni članak
CEU

Nakon što ga je Orban otjerao iz Mađarske, CEU našao mjesto pod suncem u Beču: Uvode i nove studije

– Zahtjev da se traži postojanje međunarodnog ugovora s državom u kojoj je sveučilište osnovano nije u skladu s nacionalnim pravilom da se strani i domaći pružatelji usluga moraju tretirati na jednak način, kao što propisuje Opći sporazumu o trgovini uslugama, smatra nezavisna odvjetnica.

Naglašava kako je taj sporazum, koji je donijela Svjetska trgovinske organizacije, prihvatila i EU te je stoga dio njezina prava. Napomenula je i kako se doneseni zakon odnosio samo na CEU.

– Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je prema zakonu države New York (SAD), osnovao američki biznismen George Soros, rođen u Mađarskoj, bilo je jedina strana visokoobrazovna ustanova koja je tada djelovala u Mađarskoj, a koja nije udovoljila novim zahtjevima, piše Kokott.

‘CEU je diskriminiran’

Ustvrdila je i kako se radi o diskriminaciji kako CEU-a, tako i drugih potencijalnih stranih visokih učilišta koja bi se otvarala u Mađarskoj.

Izdvojeni članak
CEU

CEU odgovorio Orbanu: ‘Ukidanje rodnih studija brutalno je uplitanje u obrazovanje bez ikakve ozbiljne analize’

– Čini se da taj zakon predstavlja sredstvo proizvoljne diskriminacije uspostavljenih visokoškolskih ustanova iz trećih država. Postoji li i kada potpisan ugovor s njom, Mađarska može u potpunosti kontrolira, smatra nezavisna odvjetnica.

Dodaje i kako je, uz to, zahtjev međunarodnog ugovora s državom podrijetla suprotan i Povelji o temeljnim pravima Europske unije.

– Taj zahtjev predstavlja a nerazmjerno ograničenje slobode osnivanja i rada u obrazovanju ustanovama i o akademskoj slobodi. Temeljna prava Europske unije su obvezujuće za Mađarsku u području visokog obrazovanja, podsjetila je Kohott.

Zaključila je kako Opći trgovinski sporazum definira pravo svakog gospodarskog subjekta da svoju djelatnost obavlja u drugim državama.

Sud EU konačnu će odluku donijeti u rujnu. Valja napomenuti kako mišljenje nezavisnih odvjetnika za njega nije obvezujuće, ali kako ga Sud često prihvaća.