Pretraga

Nakon što ga je Orban otjerao iz Mađarske, CEU našao mjesto pod suncem u Beču: Uvode i nove studije

A- A+

Central European University (CEU), jedno od najpriznatijih sveučilišta u Europi posljednjih se nekoliko godina našlo u nezgodnoj situaciji. Nakon što je sredinom 2017. mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom donijela tzv. Lex CEU, institucija je bila prisiljena koncem prošle godine najaviti djelomično preseljenje u Austriju. U Beču će tako od jeseni postojati novi kampus CEU-a, a upravo su dobili i austrijsku akreditaciju, među ostalim, i za dva nova programa na preddiplomskoj razini.

Central European University
Foto: Duje Kovačević

Podsjetimo, CEU je koncem prošle godine najavio kako će nove studente upisati na novootvoreni kampus u Beču, kao posljedicu nepostizanja dogovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o osiguravanju ostanka institucije u Budimpešti. CEU je u Budimpešti proveo više od 25 godina te ukupno obrazovao preko 15.000 master i doktorskih studenata.

Uvode preddiplomske studije

Ovih je dana CEU, od krovne austrijske agencije, za svoje programe dobio akreditaciju. Radi se o inicijalnom izdavanju dopusnice za neke otprije poznate programe, ali i za dva potpuno nova studija na preddiplomskoj razini – studij Kulture, politike i društva te studij Filozofije, politike i ekonomije.

Izdvojeni članak

Na pomolu tragedija visokog obrazovanja u Mađarskoj: Orban uporno ne potpisuje sporazum za ostanak CEU u Budimpešti

Osim navedenih studija, dobili su inicijalnu akreditaciju i za master studije javnih poslova (public affairs), javnih politika, međunarodnih javnih poslova, ženskih i rodnih studija te znanosti, javnih politika i menadžmenta zaštite okolišta.

Studije koji se spominju u prethodnim paragrafima, odnosno austrijske diplome CEU će dodjeljivati od akademske godine 2020./2021.

Odluku o akreditiranju programa potvrdila dr. Iris Rauskala, austrijska ministrica istraživanja i obrazovanja.

– CEU predstavlja izvrsno obogaćenje za Austriju kao znanstvenu lokaciju. Sveučilište je već dobilo brojna financiranja ERC-a za projekte u Mađarskoj, za podršku njihovim izvrsnim istraživačima. To ističe i dokazuje kvalitetu CEU-a, rekla je ministrica Rauskala.

Rektor Ignatieff: ‘Ovo je novo poglavlje u povijesti CEU-a’

Austrijsku akreditaciju i novi početak CEU-a u Beču komentirao je predsjednik i rektor Sveučilišta Michael Ignatieff.

– Počašćeni smo što je CEU dobio austirjsku akreditaciju kao privatno sveučilište, kao i inicijalnu akreditaicju za šest studijskih programa, uključujući dva nova preddiplomska studija. To predstavlja novo poglavlje u povijesti CEU-a. Kroz sljedeću akadmesku godinu, sve naše programe s američkom akreditacijom uputit ćemo u postupak stjecanja austrijske akreditacije. Izdavanjem diploma za nove programe od akademske godine 2020./2021. doprinijet ćemo visokom obrazovanju koje se nudi u našem novom domu, kazao je Ignatieff.