Pretraga

Maloljetnici bez prepreke na nekim kioscima kupuju snus: Pitali smo inspektorat idu li u kontrole

Osim ovisnosti, konzumacija nikotinskih vrećica kod maloljetnika može uzrokovati niz zdravstvenih komplikacija. Proizvod sadrži znatno više nikotina nego obična cigareta i na njemu stoji upozorenje da ga ne smiju konzumirati maloljetnici. Bez obzira na to, neki ga kiosci prodaju i djeci. To bi trebala kontrolirati inspekcija Državnog inspektorata koju smo pitali što čini po pitanju prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima. Bez otkrivanja detalja, kroz dva ljetna mjeseca izvršena je ciljana kontrola prodaje duhanskih i srodnih proizvoda mlađima od 18, a neki su trgovci uhvaćeni u prekršaju.

snus

Foto: srednja.hr

Šetajući zagrebačkom Dubravom prije par mjeseci, ugledali smo trojicu dječaka u dobi između 10 i 12 godina kako stoje pored kioska i s visokom dozom koncentracije slušaju što im prodavači prezentiraju. Nabrajaju razne okuse, ali niti jedan od njih nije onaj koji su dječaci željeli. Ipak, kupili su dvije kutije nečega za što kasnije, brzinskim guglanjem, doznajemo da se naziva snus. Još je proljetos Nastavni zavod u Slavonskom Brodu upozorio roditelje da se ovaj nikotinski proizvod proširio među učenicima. Ove jeseni to je postala tema i u većim nacionalnim medijima. Mnoge je posebno zabrinuo događaj u kojem su zlostavljači na školskom igralištu u Zagrebu natjerali mlađeg učenika, pod prijetnjom da će ga istući, da konzumira snus. Iako je dječak to isprva odbio, zbog prijetnji je ipak pristao na konzumaciju nakon čega mu je pozlilo.

Maloljetnici na nekim kioscima bez problema mogu kupiti snus

Sredinom studenog je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio opširno priopćenje kojim upozorava na štetnost nikotinskih vrećica. Naveli su da taj proizvod sadrži daleko više nikotina u jednoj vrećici nego što ga ima u jednoj cigareti, a sadrži i nešto što se naziva nitrozamini, koji su povezani s raznim vrstama raka i rizikom od drugih nuspojava. Već smo pisali da snus može uzrokovati povećanje tlaka i otkucaje srca i dovesti do trovanja. Blagi simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev ili, primjerice, slinjenje. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom. Simptomi trovanja mogu biti posebno intenzivni kod djece ili adolescenata, zbog niže tjelesne težine. Također, brojna istraživanja pokazuju i da izloženost tinejdžera nikotinu može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga. I stomatolozi upozoravaju kako suns može uzrokovati i opekline na usnama i zubnom mesu, upalu zubnog mesa, ranice, pa čak i gubitak zuba. Dakako, kod konzumacije snusa može se javiti nikotinska ovisnost, a i u tom su slučaju u najvećem riziku djeca i tinejdžeri.

Unatoč svemu navedenom, kao i jasno istaknutom upozorenju na proizvodu da ga ne smiju konzumirati mlađi od 18 godina, maloljetnici na nekim kioscima i dalje bez većih problema mogu kupiti taj proizvod. Prema nekolicini zakona u Hrvatskoj mlađima od 18  u našoj se državi strogo zabranjuje prodaja duhanskih i srodnih proizvoda, uključujući bezdimne duhanske proizvode, te biljnih proizvoda za pušenje, elektroničkih cigareta, spremnika za ponovno punjenje i uložaka za jednokratnu uporabu. Na svim mjestima na kojima se ovi proizvodi prodaju mora biti istaknuta oznaka o zabrani njihove prodaje osobama mlađim od 18 godina.

Izdvojeni članak
Snus

Među učenicima u Hrvatskoj popularan opasan proizvod snus, HZJZ: Može dovesti do trovanja i ovisnosti

Inspekcija provodi ciljane kontrole

Državnom inspektoratu poslali smo niz pitanja, od kojih se većina odnosila na prodaju nikotinskih vrećica maloljetnicima. Konkretno nas je zanimalo provodi li sanitarna inspekcija kontrole prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima, u koliko je trgovačkih objekata provedena kontrola i u koliko je uočeno da se snus prodavao mlađima od 18. Pitali smo i nešto općenitije pitanje – koliko je trgovačkih objekata prekršilo zakon u 2023. i prodavalo duhanske proizvode maloljetnicima.

– Tržišna inspekcija Državnog inspektorata u mjesecu lipnju i srpnju 2023. godine provela je ciljane inspekcijske nadzore u kojima je izvršena kontrola odredbi Zakona o trgovini i Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, vezano uz zabranu prodaje duhanskih i srodnih proizvoda osobama mlađim od 18 godina i isticanja oznake o zabrani prodaje duhanskih i srodnih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, te je obavljeno ukupno 124 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno sedam povreda propisa vezano uz prodaju duhanskih i srodnih proizvoda osobama mlađim od 18 godina te neisticanje oznake o zabrani prodaje duhanskih i srodnih proizvoda. Vezano uz utvrđene povrede, poduzete su zakonom propisane mjere, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Dodaju i da sanitarna inspekcija provodi nadzore nad označavanjem nikotinskih vrećica te njihovim reklamiranjem i prezentiranjem. No, tvrde, za sada su samo u dva slučaja utvrđene povrede odredbi vezano za reklamiranje i prezentiranje, ostalih prekršaja nije bilo. Ipak, u slučaju da građani uoče da neki objekt prodaje duhanske proizvode pa i snus maloljetnicima, to sami mogu prijaviti inspekciji.

– Građani prijavu mogu podnijeti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca ‘Podnošenje prijava’, dostupnom na službenim stranicama Državnog inspektorata, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb, odnosno na adrese područnih ureda i ispostava Državnog inspektorata (dostupno na poveznici) ili osobno u pisarnicama Državnog inspektorata, poručuju iz Državnog inspektorata.

O štetnosti snusa govorili smo i u našem videu, poslušajte ga u nastavku: