Pretraga

Među učenicima u Hrvatskoj popularan opasan proizvod, HZJZ: Može dovesti do trovanja i ovisnosti

A- A+

U Hrvatskoj je, u zadnje vrijeme, među učenicima srednjih, ali i osnovnih škola, popularna konzumacija snusa, nikotinskih vrećica koje se stavljaju između usana i desni. Ove vrećice sadrže iznimno velike količine nikotina i drugih aroma i aditiva te su prilično opasne za mlade osobe. Kako bi upozorili na štetnost i moguće posljedice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je izdao preporuku o štetnosti nikotinskih vrećica.

Snus

Snus | foto: Canva

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdana je preporuka o štetnosti nikotinskih vrećica koje se popularno nazivaju snus. Za one koji ne znaju, nikotinske vrećice, odnosno snus, služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha, biljna vlakna, arome i zaslađivače, a napravljene su za postavljanje između usana i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Nikotin iz snusa se u krvotok apsorbira preko sluznice u ustima.

Jedno pakiranje snusa sadrži skoro 400 miligrama nikotina

Najveća opasnost ovih vrećica proizlazi iz toga što sadrže puno veću količinu nikotina nego konvencionalni duhanski proizvodi. Naime, prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, sadržaj nikotina u cigaretama ograničen je na maksimalno 1 miligram što znači da kutija od 20 cigareta sadrži 20 miligrama nikotina. S druge strane, samo jedna vrećica snusa sadrži 20 miligrama nikotina, a u cijelom pakiranju ih se nalazi otprilike 18 što iznosi 360 miligrama nikotina po pakiranju.

Važno je naglasiti i da se, recimo u cigaretama, nalazi prirodni nikotin iz duhana dok se u snusu nalazi sintetski čija je apsorpcija puno drugačija. Iz Zavoda naglašavaju da, iako snus sadrži manje štetnih kemikalija od duhana, on i dalje sadrži nitrozamine povezane s raznim vrstama raka i rizikom od drugih nuspojava.

Izdvojeni članak
dim iz vejpa, odnosno e-cigarete

Pola naših učenika probalo je cigarete ili ‘vejp’: U novi projekt prevencije uključeni nastavnici i škole

Snus uzrokuje povraćanje, slinjenje, rast krvnog tlaka…

Ovisno o tome koliko često se koriste vrećice i koliko dugo se drže u ustima, često dolazi do brojnih nepovoljnih reakcija u organizmu. Recimo, snus može uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca. Blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Simptomi intoksikacije, osobito mogu biti intenzivni kod djece zbog niske tjelesne težine te kod adolescenata i nepušača. Također, kao kod korištenja konvencionalnih duhanskih proizvoda, i kod konzumacije snusa može se javiti nikotinska ovisnost. Posebna opasnost od razvitka ovisnosti postoji kod djece i mladih osoba koje dolaze u doticaj s ovim proizvodom jer mogu postati ovisni i kod povremene konzumacije manjih količina.

Recimo, danski znanstvenici su opisali slučaj dječaka od devet godina koji je obrađen na Odjelu hitne pomoći sa simptomima mučnine, vrtoglavice i drhtavice nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice. Dječaku je dijagnosticirana akutna nikotinska intoksikacija te je hospitaliziran na Odjelu pedijatrije. Znanstveni dokazi također pokazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga.

Osim toga, velika zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) i osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Izdvojeni članak
Tužni dječak na stepenicama

Učenici na školskom igralištu, pod prijetnjom batinama, dječaku u usta ugurali snus

Neke države su zabranile prodaju snusa

Iako u brojnim državama ne postoje zakonske regulative koje definiraju i klasificiraju nikotinske vrećice, neke su zabranile njihovu prodaju i upozoravaju na njihovu štetnost. Recimo, Australija je zabranila prodaju snusa, e-cigareta i drugih grijanih duhanskih proizvoda te je dostupan samo na recept, a Kanada je od studenog 2020. godine izdala upozorenje u kojemu navodi da, budući da nikotinske vrećice nisu ocijenjene prema ‘sigurnosti, učinkovitosti i kvaliteti’, one mogu sadržavati visoke razine nikotina i biti štetne za zdravlje te nije odobrila njihovu prodaju.

Također, u Njemačkoj je tvrtka British American Tobacco 2021. godine, uklonila svoje nikotinske vrećice s tržišta jer je njemački Ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao da ovi proizvodi nisu regulirani niti duhanskim zakonodavstvom niti zakonodavstvom prehrambenih proizvoda i tako se ne može legalno prodavati. Snus se ne prodaje legalno niti u Norveškoj.

Snus u Hrvatskoj

Snus se u Hrvatskoj može kupiti u redovnoj prodaji i to najviše na kioscima te ga može kupiti bilo tko, čak i djeca i tinejdžeri mlađi od 18 godina. Podsjećamo nedavno se Hrvatskom proširila vijest da su dvojica starijih učenika jedne osnovne škole u Zagrebu, pod prijetnjom batinama, dječaku četvrtog razreda osnovne škole, u usta nagurali snus. Dječaku se ubrzo nakon konzumacije zavrtjelo u glavi, ali je uspio nazvati majku koja je došla po njega i odvela ga školskom psihologu kojemu je dječak ispričao sve što se dogodilo.

Pogledajte naš video na ovu temu: