Pretraga

Manje zlo: Negativna ocjena ili neopravdan sat

A- A+

Sigurno među vama ima onih koji bježe sa sata iz dosade, ali i onih koji izbjegavaju usmeno odgovaranje. Dok je većina roditelja istog mišljenja kako je bolje ostati na satu i zasluženo dobiti negativnu ocjenu, učenici se najčešće odlučuju za markiranje i neopravdan sat.

Nema učenika koji se neće bar jednom pojaviti nespreman za odgovaranje. Neki odluče ostati na satu čime riskiraju negativnu ocjenu u dnevniku, a drugi bez razmišljanja pobjegnu i zasluže neopravdan sat. Pogledajte koje vam posljedice donosi i jedan i drugi potez.

Izdvojeni članak

Najbolji načini izbjegavanja negativnih ocjena

Negativna ocjena

Ako ostanete na satu, bez obzira što znate kako ne možete izvući pozitivnu ocjenu, profesori će vas gledati drugim očima. Bit će mu drago što ste imali poštovanja prema njima te niste markirali s njihovog sata, a postoji mogućnost kako će vam možda oprostiti to što niste spremni.

Ukoliko dobijete negativnu ocjenu, kod većine profesora ćete morati čekati dva do tri tjedna prije nego što vam dozvole ispravljanje ocjene. To znači da ćete uz negativnu ocjenu te prethodno nenaučeno gradivo imati još nekoliko lekcija koje ćete spremiti za ispravljanje.

Postoji i drugi tip profesora koji vam uopće neće dozvoliti ispravak sve dok sve vaše kolege iz razreda ne dobiju ocjenu iz usmenog ispitivanja.

Izdvojeni članak

Rezultati na ispitima bolji ako imate tremu

Markiranje

Osim što će vam roditelji sigurno više prigovarati zbog neopravdanog sata nego negativne ocjene, profesor će se naljutiti na vas. Većina dijeli mišljenje kako je bježanje sa sata odraz nepoštivanja pa zamjeraju svojim učenicima takve poteze. Možda ćete izbjeći jedinicu u dnevniku, ali će vas i drugi profesori gledati preko oka kad vide rubriku u kojoj stoji vaše ime i neopravdan izostanak.

Pozitivna stvar koja se veže uz markiranje je definitivno ta što se bez problema sljedeći sat možete javiti, dobiti dobru ocjenu te opravdati bježanje.

Izdvojeni članak

Prepisivanje nekad i sada

Roditelji lažu za vas

Postoji i nekolicina učenika čiji su roditelji na njihovoj strani pa im opravdaju izostanak cijelog dana kako njihovo dijete ne bi dobilo ni negativnu ocjenu ni neopravdan sat. Takve su osobe toliko privržene svojoj djeci da zbog njih idu razredniku kojega lažu u oči s pričama o raznim bolestima i obavezama zbog kojih učenik nije došao u školu.

U ovakvim slučajevima ćete sve češće računati na laganje roditelja pa ćete se razočarati kad vas u jednom trenutku odbiju, jer ste ih počeli iskorištavati.

Svaka od ove tri stvari ima pozitivne i negativne strane, tako da ne postoji pravilo koja je najbolja. Sve ovisi o samoj osobi i njenom karakteru, drugim riječima što je po njoj najbolja opcija.