Pretraga

Maturant koji je ubio mačku izbačen iz škole: ‘Voljeli bismo da iz svega ovoga nešto nauči’

A- A+

Policija je dovršila istragu i izvijestila da je, prema njihovim sumnjama, 19-godišnji maturant ubio mačku ispred srednje škole u Imotskom. Kaznena prijava je podignuta, a po zakonu bi mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu u trajanju od do jedne. U međuvremenu, osumnjičeni je izbačen iz škole, a ravnatelj tvrdi da je mladiću žao te da je bio dobar učenik Ekonomske škole. Udruga za zaštitu životinja, sv. Franjo Asiški – Imotski, poručila je da se nadaju da će maturant, ali i svi drugi, iz ovog slučaja naučiti nešto.

Ubijena i mučena mačka kod srednjoškolskog centra u Imotskom. Foto: Udruga za zaštitu životinja sv. Franjo Asiški – Imotski/Facebook

Nakon što je prošli tjedan Imotski privukao pažnju radi učenika koji je ubio mačku ispred tamošnjeg srednjoškolskog centra, utvrđen je identitet počinitelja. Podsjetimo, Udruga za zaštitu životinja sv. Franjo Asiški – Imotski preko društvenih mreža je obavijestila svoje pratitelje da je navodno maturant tamošnje Ekonomske škole mačku mučio i ubio pred očima drugih učenika. Sve su prijavili policiji koja nam je potvrdila završetak svoje istrage.

– Obavještavamo vas da su policijski službenici PGP Imotski dovršili kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom provedeno zbog sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela  ‘Ubijanje ili mučenje životinja’, te je protiv njega podnesena  kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, kratko su naveli na naš upit.

Učenik je u međuvremenu i izbačen iz Ekonomske škole, što je ravnatelj Željko Đuzel potvrdio za Dalmatinski portal. Kako je rekao ravnatelj, učenik je tijekom velikog odmora pronašao mačku i bacio je u zrak, te životinja nije preživjela to maltretiranje. Đuzel navodi i da je 19-godišnjak bio dobar učenik i da mu je žao zbog toga što je učinio, ali da je škola postupila po protokolu.

Izdvojeni članak

Mladić ubio mačku u Imotskom: Maturant je navodno mučio kod srednje škole, policija istražuje

Udruga za zaštitu životinja: ‘Ovo su ozbiljne stvari, zahtijevaju ozbiljnu reakciju’

O svemu se oglasila i Udruga za zaštitu životinja sv. Franjo Asiški – Imotski, koja je ponovila da im je žao što je do ovog zločina uopće došlo. Kako navode, da su bili obaviješteni da se mačka mota oko srednje škole, njihovi su volonteri mogli doći i spasiti je. Ranije su kritizirali školu jer kako navode, nije odmah reagirala.

– Za mladog čovjeka od 19 godina ovo su velike i teške stvari, da prekida školovanje na samom završetku i da mu prijeti kazna zatvora ili neka druga kazna. Voljeli bismo da iz svega ovoga nešto nauči, ako je to moguće, a još više bismo voljeli da iz ovoga nešto nauče svi naši mladi i da im mučenje i ubijanje životinja ne pada na pamet jer će za to sigurno, ali sigurno snositi sankcije koje će ih najvjerojatnije obilježiti za cijeli život. Voljeli bismo da iz ovoga nešto nauče djelatnici naših osnovnih i srednjih škola, svi roditelji, svi koji rade s mladima, svi mi. Zainteresirajte se za temu, da sad mi ovdje ne glumimo psihologe, pa sami istražite što psihologija kaže o ovakvom ponašanju. Ovo su ozbiljne stvari koje zahtijevaju ozbiljnu reakciju od svih, poručili su zaštitnici životinja.

Izdvojeni članak
pas i mačka

Kućni ljubimci i studentski život: Razmotrite prednosti i mane prije nego se odlučite na ovaj korak

Bez agresije: ‘Pretočite ljutnju, mržnju i gnjev u tugu’

Pozvali su medije i na daljnje praćenje ovog slučaja, jer kako kažu, ne bi ih iznenadilo da DORH naprosto odbaci cijeli slučaj. Strahuju da bi se to moglo dogoditi zato što mačka nije imala vlasnika, ali Kazneni zakon, navode iz Udruge, štiti sve životinje od nasilje. Kao što smo ranije pisali,  prema zakonu, osumnjičenomu prijeti i moguća kazna zatvora do jedne godine, ako bude proglašen krivim. Pratitelji udruge su počeli pisati i vrlo agresivne komentare prema samom učeniku, ali i roditeljima te su ranije aktivisti morali apelirati na suzdržavanje od poziva na nasilje i drugih neprimjerenih izjava. Isto su napravili i sada.

– Nemojte ništa ružno pisati. Ako ne zbog nas, onda zbog te nesretne životinjice. Pretočimo nekako ljutnju, mržnju i gnjev u tugu, jer to je jedino OK – zaključili su iz Udruge za zaštitu životinja sv. Franjo Asiški – Imotski.