Pretraga

Maturantica u III. Gimnaziji Osijek pokrenula projekt koji će pomoći mnogim učenicima

A- A+

Učenici srednjih škola ne znaju koje prilike im sve pruža Erasmus+ program pa je maturantica III. Gimnazije Osijek, Vita Guljaš, osmislila projekt “Erasmus+ Fest – svi plusevi Erasmus Plusa” koji će se održati u petak, 28. veljače 2020. u toj gimnaziji.

III. Gimnazija Osijek, Screenshot Google Earth

Projekt je namijenjen učenicima i profesorima III. gimnazije s ciljem njihova upoznavanja s posebnostima Erasmus+ programa. Informiranost mladih o tim je prilikama poprilično niska, što su primijetili bivši i sadašnji učenici škole, dugogodišnji korisnici Erasmus+ programa. Maturantica Vita Guljaš idejna je začetnica i organizatorica projekta. 

Sve organizirali mladi

Izdvojeni članak

Povećane su stipendije za studente koji odlaze na Erasmus: Poznato i kako će Brexit utjecati na razmjenu

– Ideja za projekt došla je kao odgovor na nisku razinu informiranosti mladih o Erasmus+ programu. Naime, mnogi su zainteresirani za besplatno putovanje, druženje i učenje, no ne postoji jedinstvena platforma sa svim pojedinostima vezanim uz razmjene mladih i treninge. Također, većina mladih pogrešno povezuje Erasmus isključivo sa školskim i sveučilišnim ustanovama. Potrebno je, međutim, ažurno pratiti pozive za prijavu, napisati dobro motivacijsko pismo i biti spreman na izazove, a projektom “Erasmus+ Fest” pokušat ćemo to približiti svima – i učenicima i profesorima, objašnjava nam Vita.

Mladi su samostalno osmislili radionice i predavanja oslanjajući se na osobna iskustva. Projektu se pridružila i španjolska udruga Euromuevete iz Málage čija će se volonterka Lucía javiti putem videopoziva i pričati o svojim doživljajima s Erasmusa, projektima i Španjolskoj općenito.

Jedno od predavanja bit će i s Twanom Rasulom, 19-godišnjim učenikom Obrtničke škole Osijek i budućim frizerom, koji je stigao u Osijek iz Iraka prije 4 godine. Tu će se raspravljati o migracijama, ljudskim pravima i jednakosti.

Vita se nada da će projekt ići i po drugim školama

 Vita je sudjelovala na pet razmjena mladih u sklopu Erasmus+ projekata.

– Putovala sam u Španjolsku, Finsku i Poljsku, a dvije su se održale i u mojem Osijeku. Teme su bile raznolike – od migracija, rasizma, jednakosti među spolovima do medijske pismenosti i poduzentištva. Iako imam 18 godina, već sam uvelike upoznala “pluseve Erasmus Plusa” što je i krilatica našeg projekta. Uz Erasmus+ korisnica sam i inicijative DisoverEU na kojoj sam osvojila kartu za jednomjesečno putovanje željeznicom po Europi, govori nam Vita.

Očekuje da će projekt naići na veliki odaziv učenika i profesora te da će radionice i predavanja biti izvrstan uvod u iskustva koja se stječu na Erasmusu.

– Nadam se kako ćemo projekt kasnije održati i u drugim srednjim školama u Osijeku, ali i diljem Hrvatske, kaže Vita.

Projekt će se odviti uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU koja pripomaže promotivnim materijalima.  

Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu*

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [160.17 KB]