Pretraga

Maturantica radom u skladištu do puta u Meksiko

A- A+

Nakon što smo predstavili Makarana Marina koji ljeti zarađuje za džeparac kao mornar, vodimo vas u kontinentalu, točnije u Dugo Selo, gdje svoje ljetne praznike radom krati Maja Matijaš. Iako ima tek 19 godina, ljetni poslovi su joj standardna kombinacija ugodnog i korisnog, pa je već uigrana zaposlenica gdjegod se nađe. Ovo godine našla se u skladištu.

Novopečena maturantica Opće gimnazije Sesvete htjela je probati drugačiji posao, pa se okušala u fizičkom poslu – radu u skladištu. Kako to izgleda i zašto uopće raditi preko ljeta, ispričala nam je vrijedna maturantica.

Zašto si se odlučila raditi preko ljeta?

Naravno zbog zarade, ali je s druge strane tu i ubijanje dosade. Naime, kako se bavim plesom često putujem po Europi, a to sve košta. Na ovaj način ja radom preko ljeta zapravo olakšavam svojim roditeljima troškove svojih putovanja.

Kad si počela raditi?

Već sa 16 godina odlučila sam raditi. Tako sam prvo bila prezentator različitih proizvoda, što je dosta lagan i uz to zabavan posao.

Ali ovo ljeto…?

Ovo ljeto radim u H&M-ovom skladištu. Slažem odjeću koja se dalje prevozi u dućane. Posao je fizičke naravi, no nije težak. Jedino što zaista moraš imati mnogo živaca jer ti dnevno kroz ruke prođe u prosjeku 2000 do 3000 komada različite odjeće.

Najbolja stvar oko ovog posla je ta što nemaš radno vrijeme, već si sam biraš kad ćeš raditi. Zato što se zarada ne računa po satnici, već po količini obavljenog posla. Par lipa po komadu odjeće, što zna biti lijep iznos kad se uigraš.

Kakva je ekipa u skladištu?

Ekipa je super, uvijek se zezamo. Kako osim mene, radi još dvadesetak studenata, nikada nije dosadno.

Ide li zarada od ovog ljetnog posla u točno određene svrhe?

Novac koji zaradim kanim potrošiti na dio putovanja u Meksiko, a ono što mi ostane za ljetovanje na Jadranu. Uglavnom, sve u korist odmora.

Misliš li da mladi trebaju raditi ljeti?

Svi mladi ljudi koji mogu trebaju raditi preko ljeta. Prije svega će steći dobru radnu naviku, ali i obvezu prema novcu. Jer smatram da osoban može osjetiti odgovornost prema novcu i cijeniti zaradu tek kad svojim radom ishodi taj novac. Tako da rad preko ljeta može samo pomoći.