Pretraga

Metallica, papa od 13 dana i predaja Poljske

A- A+

Na današnji dan papa s najkraćim pontifikatom u povijesti je obolio od malarije, a Varšava se predala Nijemcima. Osim toga basist grupe Metallica tragičnuo je preminuo u autobusnoj nesreći i to zbog alkoholiziranog vozača autobusa.

Drugi basist grupe Metallica, Clifford Lee Burton priključio se bendu 1982. godine. Njegov život i tragična smrt inspirirali su pjesme mnogih sastava, poput Megadetha i Primusa. Poginuo je u autobusnoj nesreći u Švedskoj 27. rujna 1986. godine.

Burton je poginuo kad je vozač autobusa proklizio preko leda i skotrljao se na travu. Nesretni basist ispao je kroz prozor i pao ispod autobusa koji ga je prikliještio. Burtonova stopala koja vire ispod autobusa navodno je prizor koji je proganjao ostale ljude u autobusu još dugo nakon nesretnog događaja. Nagađa se kako je vozač autobusa bio u alkoholiziranom stanju u vrijeme nesreće.

Izdvojeni članak

Metallica pogođena recesijom

Papa umro nakon 13 dana

Papa Urban VII, bio je papa svega trinaest dana. Izabran je za papu 15. rujna 1950. godine, a umro je od malarije upravo na današnji dan 1950. godine. Njegov pontifikat je najkraći u povijesti, ali je svejedno stigao biti dovoljno ambiciozan prije nego je umro.

Tako je zapamćen i po prvoj zabrani pušenja u svijetu, koja se doduše odnosila na područje unutar crkve.

Poljaci izdržali 26 dana protiv Nijemaca

Varšava se na današnji dan u drugom svjetskom ratu predala nacistima. Više od 140 tisuća poljskih vojnika 27. rujna 1939. je odvedeno u zatvor. Sljedećeg dana će u Parizu biti uspostavljena poljska vlada u egzilu.

Na kraju će se preseliti u London, u trenutcima kad Francuska bude napadnuta. Poljska vojska hrabro se borila protiv Njemačke, ali izdržali su jedva 26 dana.