Pretraga

Ministar Barišić se nakon 8 godina ispričao jednom od autora za navodni plagijat

A- A+

Skupina filozofa ministra je Barišića još je 2011. prijavila za plagiranje rada ‘Does Globalisation Threaten Democracy’ nacionalnom Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, o čemu mediji intenzivno izvještavaju od trenutka kada je Barišić sjeo u ministarsku stolicu. Iako tvrdi da se ne radi o plagijatu, već o tiskarskoj pogrešci, osam godina od objave teksta Barišić se zbog ovog propusta ispričao jednom od autora kojeg je propustio pravilno citirati – Stephenu Schlesingeru.

Foto: Srednja.hr

Otkada je obznanjeno da će biti ministar obrazovanja i znanosti, u javnost su isplivali brojni negativni napisi o Pavi Barišiću. Tako je otkriveno kako ga je skupina filozofa 2011. prijavila na nekoliko adresa zbog navodnog plagiranja rada u jednom časopisu.

Iako Barišić tvrdi da se ne radi o namjernom plagijatu i kako su ga četiri etička tijela optužbi oslobodila, imao je potrebu ispričati se jednom od autora čije je teze, bez pravilnog citiranja koristio u svome radu.

Izdvojeni članak

Nastavlja se sukob oko navodnog plagijata ministra obrazovanja Barišića

Schlesinger žali što Barišić nije pogrešku ispravio još 2008. godine

Američki diplomat i stručnjak za međunarodne odnose za tiskano je izdanje Jutarnjeg lista potvrdio kako je primio pismenu ispriku ministra obrazovanja Pave Barišića, vezanu uz necitiranje njegova rada.

– Barišić se ispričao jer nije citirao moje riječi, odnosno stavljao u navodnike u članku iz 2008. godine. Također me je izvijestio da je ispravno postupio u druga dva navrata, odnosno u kasnijim publikacijama u kojima me je ispravno citirao: u Dokos Revista Filosofica 2010. te u časopisu Freiheit ohne Recht iz 2012. godine. U njima me ispravno citirao i fusnotama naznačio autora, rekao je Schlesinger za Jutarnji list i dodao kako je jasno da su prenesene riječi u ovom slučaju plagijat, ali je barem na njegovu dijelu teksta bila fusnota.

Žali što Barišić grešku nije ispravio pred osam godina, kada je ista počinjena, ali je njegovu sadašnju ispriku ipak prihvatio.

Izdvojeni članak

Neobično priopćenje Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ministra Pavu Barišića

Barišić ostaje pri svome: ‘Kategorički tvrdim da to nije bio plagijat’

No, najnoviji potez Barišića ne znači ujedno i priznanje da se ipak radilo o plagijatu. Ministar ostaje pri svome – optužbe su kaže, već odbačene, iako je podsjećamo, nacionalni Odbor za etiku slučaj ponovno uzeo na razmatranje ovih dana.

– Moja osobna korespondencija sa znanstvenicima moja je stvar i ne vidim potrebu da se o njoj javno raspravlja, pogotovo nakon što su četiri etička tijela još 2011. zaključila da nje riječ o plagiranju. Kategorički zato tvrdim da to nije bio plagijat, rekao je Barišić za Jutarnji list.

Dodaje kako se zapravo radilo o tiskarskoj pogrešci ‘zbog koje u članku na kraju fusnote nije bila vidljiva referenca u kojoj se spominje ime Stephen Schlesinger, ali je ta pogreška ispravljena u svim sljedećim izdanjima članka u drugim časopisima’.

Barišić je ovom prilikom, piše Jutarnji, implicirao i na moguć sukob interesa u kojemu bi se moglo naći predsjednik Odbora za etiku koji razmatra ovaj slučaj navodnog plagiranja. Akademik Vlatko Silobrčić već je zapravo bio svjedok na sudu na strani grupe filozofa koja je optužila Barišića za plagiranje. Ipak, Silobrčić tvrdi kao neće sudjelovati u daljnjem rješavanju ovog pitanja, niti bilo kojeg procesa koji se tiče ministra Barišića.

– Još na prošloj sjednici Odbora rekao sam da neću sudjelovati ni u kojem predmetu u koji je involviran gospodin Barišić, a ima ih više. U sudskom procesu za koji me se proziva bio sam pozvan kao ekspert za znanstvenu publicistiku, među ostalim jer sam napisao knjigu o znanstvenoj metodologiji i jer sam bio član Savjeta europske udruge urednika znanstvenih časopisa, rekao je Silobrčić za Jutarnji list i ispriku Barišića protumačio kao priznanje, ‘jer se inače ne bi imao za što ispričavati’.