Pretraga

Ministar Horvat o dogovorenom povećanju plaća prosvjetara: Neke stvari će se možda morati smanjiti

A- A+

Koronavirusom u svijetu je trenutno zaraženo preko 118 tisuća osoba, pokazuju to podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Umrlo je do sada nešto više od četiri tisuće ljudi. Situacija u Hrvatskoj još nije toliko alarmantna – zaraženo je 16 osoba. Ipak, pojava virusa nedvojbeno će ostaviti traga na gospodarske prilike, a time i državni proračun. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, komentirao je što će se dogoditi s povećanjem plaća koje su štrajkom zahtijevali prosvjetni djelatnici.

Foto: Srednja.hr

Najdulji obrazovni štrajk završen je u prosincu, a njime su zaposlenici škola tražili povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječno 6,11%. Nastavnom osoblju koeficijent složenosti povećao se za 3% od 1. prosinca 2019., a koje se osjetilo na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% trebalo bi biti od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine.

Izdvojeni članak

Sindikalisti objavili detaljne podatke o povećanju plaća: Pogledajte koliko će više novca dobiti učitelji, a koliko spremačice

Uz to, zaposlenicima javnih službi, povećava se i osnovica plaće kroz Temeljni kolektivni ugovor za 6,12%, dinamikom 2+2+2.

Ministar Darko Horvat rekao je u srijedu ujutro novinarima kako će Vlada ‘vrlo skoro’ predstaviti mjere za pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa te da je situacija prilično ozbiljna. Komentirao je i što će biti s dogovorenim povećanjem plaća prosvjetarima.

– Povećanje rashoda iz proračuna mora pratiti dinamika punjenja proračuna. Dođe li do pada prihoda i smanjena gospodarske aktivnosti, ja se nadam da će svi oni koji su tražili povećanje biti svjesni da se neke stvari moraju smanjiti, rekao je Horvat, prenosi Tportal.hr.

Istaknuo je i kako se zbrajaju posljedice koronavirusa na gospodarstvo nastale u siječnju i veljači te kako su brojke ‘osjetne’ jer su pali i uvoz i izvoz. Ipak, dodaje, mjesta panici nema.

– Imamo dojam da držimo sve pod kontrolom, ali posljedica će biti, rekao je Horvat, piše Tportal.hr.