Pretraga

Sindikalisti objavili detaljne podatke o povećanju plaća: Pogledajte koliko će više novca dobiti učitelji, a koliko spremačice

A- A+

Nikoga nismo izdali i svi su nešto dobili. Izdaja bi bila da su dobili nulu, a ovim su štrajkom svi zaposlenici nešto dobili, rekla je Sanja Šprem. Sindikalisti su dan nakon potpisivanja sporazuma s Vladom održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na kritike koje su dobili te ispričali detalje sindikalne borbe.

Organizatori štrajka | foto: Denis Gaščić; srednja.hr

Lako je nakon bitke biti general, kazala je Sanja Šprem.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja naglasila je kako sindikalisti nikoga nisu izdali.

Dan nakon potpisivanja sporazuma s Vladom sindikalisti su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na kritike koje su dobili te ispričali detalje sindikalne borbe.

Konferencija se održala u dvorani zgrade Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, istoj onoj u kojoj su svaki dan u podne, za vrijeme trajanja cirkularnog štrajka otkrivali gdje se štrajka idući dan.

Mihalinec: Malo mi fali da se rasplačem

Izdvojeni članak

Pogledajte za koliko će kuna nakon štrajka porasti plaće zaposlenika na fakultetima

Iako je dugo pričao na početku, sindikalist Branimir Mihalinec u jednom je trenutku  predao riječ kolegici Šprem, rekavši kako to mora učiniti da se ne rasplače.

– Prije godinu dana, 5. prosinca, u ovoj smo dvorani dogovorili borbu za veće koeficijente, a točno godinu dana nakon, jučer, Vlada je povećala koeficijente, rekao je Mihalinec.

Šprem nije štedjela riječi prema onima koji kritiziraju činjenicu da je nenastavno osoblje povećanje plaća dobilo putem dodatka, a ne koeficijenta.

– Koeficijent učiteljima nijedna Vlada neće se usuditi smanjiti, nenastavno osoblje je u drugoj poziciji, isto kao i sindikat ATOS. Nenastavnog osoblja ima 11.002, taj sindikat ne može imati 15 tisuća članova jer bi bio veći od svih sindikata u prosvjeti, kazala je predsjednica SHU-a.

Zapitala se ‘gdje je i koliko minuta štrajkao taj sindikat’ te dodala da je, ako je htio izbjeći proceduru mirenja, mogao krenuti u štrajk solidarnosti.

Šprem: Neću trošiti riječi na Željka Stipića

Izdvojeni članak

Pročitajte prve reakcije nezadovoljnih nastavnika na prekid štrajka

Osvrnula se i na sindikalnog suparnika, predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića.

– Što se tiče sindikata Preporod, riječi čelnika sindikata govore više o njemu nego o nama. Nastojim u životu trošiti energiju na dobro i korisno. Ići u zahtjeve i reći da su identični ovim sindikatima od početka priče nije istina, oni su tražili rast plaća, mi koeficijent, bilo je bitno održati jedinstvo, mi nismo bili prvi koji su se okrenuli protiv drugih, napomenula je Šprem.

‘Zašto Preporod ne štrajka’

Dapače, dodala je kako ne želi trošiti riječi na sindikat Preporod jer bi tako ‘umanjila značaj ovoga što su uspjeli’.

– Ako nisu ostvareni ciljevi sindikata Preporod sindikat Preporod treba bit u štrajku jer kad smo mi izlazili na izjašnjavanje znali smo ako nije prihvaćeno da se nastavlja borba, gdje je sada borba čelnika sindikata i kompletnog Preporoda? Vjerodostojno – treba zaslužiti tu riječ, ustvrdila je sindikalistica.

Mihalinec je potom održao prezentaciju o povećanju plaća.

– Pokazat ću Vam sada koliko su povećanje dobili oni koje smo izdali, ironično je rekao.

Potom je predstavio izračune sindikata o povećanju plaća za samca u Zagrebu s dvadeset godina staža jer od njega, zbog prireza, nitko ne može imati manje povećanje.

Nastavnicima povećanje od 766,75 kuna

Čistačicama se tako, prema izračunu sindikata, plaća do siječnja 20121. ukupno povećava za 418,78 kuna, kuharicama za 444,22 kune, a tajnicima za 541,12 kuna.

Učiteljima i nastavnicima raste za ukupno 766,75 kuna mjesečno, učiteljima mentorima za 852,37 kuna, a savjetnicima za 923,08 kuna.

Najveće povećanje koeficijenata dobili su tajnici i računovođe, jer su njihove plaće najviše zaostajale. Tajnicima će plaća biti veća za 785,06 kuna, a voditeljima računovodstva za 793,94 kune.

Detaljna povećanja plaća sindikat je prikazao tablicama.

Povećanje plaće za nenastavno osoblje:

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Povećanje plaća putem koeficijenata:

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Povećanje za tajnike i računovođe:

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

‘Koeficijenti i dodaci su tu negdje’

Što se tiče povećanja plaća ‘na rate, sindikalisti su posjetili kako su od početka govorili kako se o dinamici povećanja može pregovarati.

Na pitanje je li povećanje od 6,11% isto kroz koeficijente i dodatke, Mihalinec je odgovorio: ‘Tu negdje’.

– Ovaj je štrajk uspio jer su postojali solidarnost i jedinstvo, a svim je građanima pokazao što znači dostojanstvo, zaključila je Šprem.