Pretraga

Ministarstvo objavilo podatke o broju zaraženih učenika, evo u kojim je županijama rast najveći

A- A+

Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.481. Iako se nastava za većinu učenika odvija online, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za početak ovog polugodišta objavilo je aplikaciju u kojoj se može pratiti broj zaraženih učenika po svakoj od županija.

Foto: Pixabay/Alexandra_Koch

Proteklog ponedjeljka započelo je drugo polugodište. Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastava se odvija u školama, kao i za maturante, s iznimkom onih u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

I dalje se prakticiraju sva tri modela nastave

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u najvećem broju škola provodi se kombinacija A i C modela, njih 847. To je i logično s obzirom na to da najmlađi osnovci i najstariji srednjoškolci nastavu slušaju prema A modelu, a ostali prema modelu C.

Nastavu isključivo prema A modelu provode 222 škole, a u njih 210 u potpunosti se izvodi online. U 35 škola provodi se mješoviti B model nastave u kojem učenici naizmjenično po tjednima ili danima imaju nastavu u školama i na daljinu. Kombinaciju A i B modela imaju 44 škole, a kombinaciju B i C modela njih pet.

Modeli nastave na dan 19. siječnja| izvor: MZO

Izašli podaci o broju zaraženih učenika po županijama

Osim podataka o broju škola u pojedinim modelima nastave, Ministarstvo je u posebnoj aplikaciji objavilo i podatke o broju zaraženih učenika po pojedinim županijama. Kada je riječ o dnevnom rastu broja zaraženih posljednji dostupan podatak je od utorka, 19. siječnja, kada je broj novozaraženih učenika bio 48.

Gledano po županijama, postotak učenika koji su do sada bili zaraženi najviši je u Međimurskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Varaždinskoj županiji. U tim županijama, vidljivo je u tablici ispod, protekli tjedan zabilježen je i najveći porast novozaraženih učenika.

Broj zaraženih učenika na dan 19. siječnja| izvor: MZO

Osim poviše spomenutih podataka, Ministarstvo je objavilo i broj novih slučajeva po tjednima (graf ispod). Slično kao u općoj populaciji, u zadnjih nekoliko tjedana vidljiv je značajan pad novozaraženih. No, valja naglasiti kako se u općoj populaciji zadnjih tjedana testira značajno manje ljudi nego u studenom ili prosincu prošle godine.

Novi slučajevi po tjednima| izvor: MZO