Pretraga

Ministarstvo rada odgovara: Ubraja li se stručno osposobljavanje u ‘radni staž’?

A- A+

Gotovo da i ne postoji polaznik ili bivši polaznik SOR-a koji se nije zapitao ulazi li mu godina dana stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u tzv. ‘radni staž’. Ova je rasprava na društvenim mrežama postala dosta aktualna u posljednje vrijeme, pa smo se s tim pitanjem odlučili obratiti Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, i dobili odgovor koji će mnoge iznenaditi – ‘radni staž’ je pojam koji u Zakonskim okvirima uopće ne postoji.

Screenshot: YouTube

Ako kojim slučajem otvorite Zakon o radu (NN 93/14) i u tražilicu upišete često spominjani pojam ‘radni staž’, vidjet ćete da on uopće ne postoji. Ipak, brojni se korisnici mjere stručno osposobljavanje za rad pitaju ubraja li im se godina dana provedena na SOR-u u taj takozvani ‘radni staž’.

Izdvojeni članak

Nova pravila stručnog osposobljavanja prisiljavaju buduće nastavnike da varaju zakon

Zakonom nije definiran ‘radni staž’, ali ‘mirovinski staž’ jest

S tim smo se pitanjem obratili i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, odakle dobivamo za trenutne, ali i bivše i buduće SOR-ovce, korisne odgovore.
Zakon o radu, kažu, ne definira pojam ‘radni staž’, ali zato definira pojam ‘mirovinskog staža’.

– Pojam mirovinskog staža propisan je odredbom članka 8. stavka 4. Zakona o mirovinskom osiguranju (‘Narodne novine’, broj 157/13). Tako je mirovinski staž skupni naziv za razdoblja provedena u obveznom mirovinskom osiguranju i produženom osiguranju (staž osiguranja) i razdoblja provedenih izvan osiguranja koja se pod određenim uvjetima priznaju u mirovinski staž (posebni staž), kažu iz Ministarstva. 

Na naše pitanje ubraja li se godina dana provedena na stručnom osposobljavanju za rad u mirovinski staž, Ministarstvo rada odgovorilo je na sljedeći način: 

– Odredbom članka 59. stavka 2. Zakona o radu propisano je da se razdoblje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa ubraja u pripravnički staž i radno iskustvo propisano kao uvjet za rad na poslovima radnog mjesta određenog zanimanja. Temeljem odredbe članka 9. stavak 1. točka 4. Zakona o mirovinskom osiguranju obvezno su osigurane osobe koje se stručno osposobljavaju za rad bez zasnivanja radnog odnosa prema posebnim propisima, odgovaraju iz Ministarstva rada.

Izdvojeni članak

Da zaključimo i tu dilemu: Evo što se događa ako zatrudnite na stručnom ospobljavanju

Godina SOR-a = godina radnog iskustva?

Iako mnogi mjeru ocjenjuju lošom ocjenom, kao njena glavna odlika često se naglašava prikupljanje radnog iskustva, koje bi mladima trebalo biti od koristi prilikom zapošljavanja. No, što kada poslodavac u oglasu za posao traži minimalno godinu dana iskustva, može li se na takve oglase javljati osoba koja je tu godinu iskustva sakupila putem stručnog osposobljavanja za rad?

– Zakonom o radu, kao opći propis o radnim odnosima, nije reguliran institut javnog natječaja, niti je propisana obveza poslodavca za njegovim provođenjem. Međutim, takva obveza može proizlaziti iz nekog drugog posebnog propisa, kolektivnog ugovora, ili pravilnika o radu. Ako je poslodavac u obvezi zapošljavati provedbom javnog natječaja, u tom pogledu bi trebao postupati po odredbama propisa, kolektivnog ugovora ili drugoga akta kojim je ta obveza uređena. U situacijama u kojima je posebnim propisom radno iskustvo propisano kao uvjet, mišljenja smo da se pod tim pojmom podrazumijeva vrijeme provedeno na obavljanju određenog posla, bez obzira na činjenicu da li je isto ostvareno u radnom odnosu, volontiranjem ili na neki drugi način, zaključilo je Ministarstvo rada.