Pretraga

Misa ipak nije obavezna za prvi dan nastave u Osječkoj školi

A- A+

Nakon što smo proteklog tjedna objavili da je učenicima Medicinske škole Osijek naloženo prisustvovati Svetoj misi za početak školske godine, 8. rujna i to nauštrb nastave, škola je promijenila obavijest na svojoj web stranici.

S obzirom da je Medicinska škola Osijek 4. rujna na svojoj web stranici objavila obavijest koja indicira da učenici moraju u ponedjeljak, 8. rujna pohađati Svetu misu za početak školske godine pritom izostajući s nastave, uputili smo im upit je li misa obvezna za učenike. Iako na njega nisu odgovorili, samo dan nakon objave teksta na našem portalu, obavijest učenicima je promijenjena te ispravljena.

Izdvojeni članak

Medicinska škola u Osijeku naložila učenicima: Idite na misu umjesto na nastavu

Prvo obvezno, pa nije

Naime, na internetskoj je stranici Medicinske škole u Osijeku pisalo da će se u ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine u 12 sati u župi Preslavnoga Imena Marijina održati Misa zaziva Duha Svetoga za početak nove nastavne godine.

Dodano je i da ‘svi učenici i djelatnici škole u rasporedu imaju predviđen peti, šesti i sedmi školski sat za sudjelovanje na misi te da ‘prijepodnevna smjena nakon četvrtog sata zajedno s razrednicima iz škole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu.’

Izdvojeni članak

Studenti u Osijeku za čišćenje snijega dobivaju 30 kuna po satu

‘Krivo shvaćena obavijest’

Međutim, dan nakon obavijest je promijenjena te sada na stranici Medicinske škole Osijek piše da ‘Prema predviđenom rasporedu za prvi dan nastave svi učenici koji to ŽELE pozvani su na svetu misu. Za sve ostale učenike u rasporedu su predviđeni predmeti etika, sociologija i etika u sestrinstvu, a nastava će se odvijati u školi prema sadržajima navedenih predmeta.’

Tako je sada jasno da će učenici pohađati Svetu misu samo ako to žele, dok će oni kojima je škola ipak draža, moći imati predmete koji su po rasporedu za taj dan. Ipak, još uvijek nije jasno na koji će način i hoće li dio učenika koji odu na misu nadoknađivati nastavu. Škola se u svojoj novoj obavijesti i ispričala zbog, kako kažu, pogrešne formulacije u prvotnoj obavijesti te dala na znanje da su svi oni koji su prema njihovoj obavijesti razumjeli da je misa obvezna za učenike, ustvari krivo shvatili obavijest.