Pretraga

Medicinska škola u Osijeku naložila učenicima: Idite na misu umjesto na nastavu

A- A+

Miješanje katoličke Crkve u školstvo i obrazovanje pitanje je raznih polemika u hrvatskom društvu, osobito posljednjih nekoliko godina. Naime, svojevrstan primjer toga dolazi iz Osijeka gdje je 2. rujna na stranicama Medicinske škole Osijek osvanula obavijest koja indicira da učenici moraju nauštrb nastave, pohađati misu.

Tek što su se donekle smirile tenzije prema, po mišljenju mnogih, pretjeranom miješanju katoličke Crkve u obrazovni sustav, dolazi vijest iz Osijeka gdje bi u tamošnjoj Medicinskoj školi učenici trebali 8. rujna izostati s nastave radi, kako se čini, obveznog odlaska na misu.

Izdvojeni članak

Crkva u ratu s MZOS-om: Dijele se letci po školama

Na internetskoj stranici Medicinske škole u Osijeku piše da će se u ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine u 12 sati u župi Preslavnoga Imena Marijina održati Misa zaziva Duha Svetoga za početak nove nastavne godine.

U tome ne bi bilo ništa čudno, niti loše da učenici zbog mise ne moraju izostati s nastave. Naime, piše i da ‘svi učenici i djelatnici škole u rasporedu imaju predviđen peti, šesti i sedmi školski sat za sudjelovanje na misi. Dodano je i da ‘prijepodnevna smjena nakon četvrtog sata zajedno s razrednicima iz škole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu.

Kontaktirali smo i školu te pitali je li misa obvezna za učenike, no odgovor nismo dobili, tako da još nije jasno hoće li se učenicima nepohađanje mise za početak nastavne godine računati kao markiranje ili ne.

Nije jasno niti kako će učenici i kada nadoknaditi propuštene nastavne sate.