Pretraga

Mladeži političkih stranaka na predizbornom sučeljavanju: Mlade treba više uključiti u politiku

A- A+

Predstavnici mladeži HDZ-a, SDP-a, Lijevo-zelene koalicije i Domovinskog pokreta okršili su u petak svoje snage. U predizbornom sučeljavanju u organizaciji Hrvatskog debatnog društva govorilo se o položaju mladih u Hrvatskoj, ustrojstvu lokalnih jedinica, gospodarskoj situaciji, ali i drugim važnim i manje važnim pitanjima.

screenshot: HDD/YouTube

– Kako je moguće da su HDZ-u mladi prioritet kad već desetak godina nemamo nacionalni program za mlade?, pitao je predstavnik Lijevo-zelene koalicije Karlo Kralj svog kolegu iz HDZ-a.

Upozorio je i kako politički pomladci nisu zasebne pravne osobe pa i njihovo djelovanje nije u potpunosti neovisne od stranke.

Izdvojeni članak

Odlaze iz Hrvatske i ne planiraju se vratiti: Mladi ljudi otkrivaju nam razloge iseljenja iz domovine

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš odgovorio je kako mladi sami kroje svoju politiku, a naglasio je i kako se u HDZ-u poštuje glas mladih.

– Mladež ima svog predstavnika u svim tijelima stranke pa tako i u Predsjedništvu, istaknuo je Vidiš.

Naglasio je i da HDZ ima niz mladih načelnika općina te da su stranka mlade ne isključuje ni s drugih pozicija.

Predstavnik Domovinskog pokreta Nikola Grabovac smatra da političke stranke ne bi trebale imati posebne politike za mlade jer bi cijela politika trebala biti za mlade.

– Stranački podmladci samo slijede ono što seniori kažu, rekao je Grabovac.

Predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća istaknula se kako se mlade u procese donošenja odluka može uključiti kroz učenička vijeća, studentske zborove i slična tijela kako bi ih se navelo da kasnije aktivno participiraju u političkom životu.

Na debati u organizaciji Hrvatskog debatnog društva govorilo se i o drugim temama.

Vidiš je naglasio kako je HDZ kroz program poticanja stanogradnje i stipendiranje strukovnih zanimanja pomogao mladima, dok Kralj ističe da se mlade u politički život može uključiti samo ako se govori o temama koje njih zanimaju.

Gaća pak smatra da se veća uloga treba dati i ženama te je zamjerila HDZ-u što nije poštovao pozitivnu kvotu udjela žena prilikom izbora u Sabor.

Grabovac je istaknuo da u stranci imaju ‘jake žene’, ali ne zbog toga što su žene, nego zato ‘imaju jak karakter i što su uspješne’.

Što kažu o obrazovnoj reformi, građanskom odgoju i drugim temama, pogledajte u videu: