Pretraga

Mladi hrvatski informatičari rasturili na Srednjoeuropskoj olimpijadi: Odnijeli zlato i dva srebra

A- A+

Na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2019, koja se od 23. do 29. srpnja održala na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi, naša mlada informatička reprezentacija ove je godine ostvarila izniman uspjeh. U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica, Patrik Pavić osvojio je zlato, a Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah srebrne medalje. Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama, izvijestio je Hrvatski savez informatičara.

Krešimir Nežmah, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić
Foto: Hrvatski savez informatičara

Izdvojeni članak

Naši učenici rasturili na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi: Doma donose tri bronce

Učenici 1. i 2. razreda XV. gimnazije iz Zagreba na ovogodišnjoj 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI 2019) ostvarili su zaista sjajne rezultate. U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija), Patrik Pavić osvojio je zlato, a Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah srebrne medalje. Četvrti član tima učenika Pavel Kliska nije osvojio medalju.

U organizaciji svoje škole, za informatička natjecanja dodatno pripremala s Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama. Uz Klepeca, voditelji hrvatskog tima informatičara bili su Stjepan Požgaj i Krešimir Malnar.

Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
Nastup naših mladih informatičara na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske kao i neposredno prije odlaska na natjecanje, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.