Pretraga

Mladi hrvatski znanstvenik radi na lijeku protiv raka

A- A+

Virus koji uništava stanice raka neuroblastoma, a čijeg napada su žrtve uglavnom djeca, nije patentiran. Budući da je istraživanje objavljeno, farmaceutske kompanije od njega nemaju koristi, pa je daljnji napredak upitan. Matko Čančer (23) se u Švedskoj zajedno s dr. Magnusom Essandom, čiji lijek ubija stanice tumora, bori da projekt unatoč nedostatku sredstava i potpore opstane.

– Istraživanja na kojima radimo obećavaju i rezultati su impresivni te vjerujemo kako ćemo ga moći dovršiti. Treba se nadati najboljem. To je jedino ispravno, pozitivno razmišlja ovaj mladi znanstvenik.

U laboratoriju provede pola dana

Matko Čančer student je molekularne biologije, koji je nakon studija u Zagrebu školovanje nastavio u Švedskoj na studiju molekularne medicine. Uvjeti  su u Švedskoj puno bolji, puno vremena se provodi u laboratoriju i praksa je vrlo zastupljena. Tako Marko u laboratoriju provede i po 12 sati. S dr. Magnusom Essandom bori se kako bi projekt lijeka protiv neuroblastoma ipak opstao.

I bez financijske potpore nastavit će rad na istraživanju

Da bi nastavili istraživanje i razvili virus potrebno im je milijun funti, ali ako ne uspiju skupiti potrebnu cifru, svejedno će se i dalje truditi da razviju lijek do kraja. Tvrde da su virusi na kojima rade sasvim bezopasni za čovjeka, a ubijaju stanice raka.

Matko se u potpunosti predao znanstvenom radu. Planira doktorirati, a o povratku u Hrvatsku ne razmišlja. Dr. Magnus Essand vrlo je zadovoljan njime. – S Matkom surađujem osam mjeseci i on radi na jako važnom istraživanju. Iako je u početnoj fazi, odlično napreduje, kazao je švedski znanstvenik.

Izdvojeni članak

Golobradi medicinski genije glasi kao jedan od najpametnijih ljudi u Indiji