Pretraga

Došli u školu pa ih poslali doma: Omiški učenici tek nakon trećeg sata završili u izolaciji

A- A+

Učenici i nastavnici Srednje škole ‘Jure Kaštelan’ iz Omiša u nedjelju navečer vratili su se s trodnevnog izleta u Italiji. Iako su jutros najnormalnije došli u školu, kako javlja Slobodna Dalmacija, tek nakon trećeg sata upućeni su na kućnu izolaciju u trajanju od dva tjedna. No problem je što njihovi ukućani najnormalnije napuštaju kuću.

foto: CDC za Unsplash

– Svi učenici se osjećaju dobro, svi su prilikom prelaska državne granice pregledani te nikakve sumnje nema u njihovu zaraženost koronavirusom, čak ni u izloženost jer nisu bili u najugroženijim područjima, rekla je za Slobodnu Dalmaciju Tereza Srdelić, ravnateljica omiške Srednje škole ‘Jure Kaštelan’.

Izvadili ih s nastave i poslali u karantenu

Izdvojeni članak

Ministarstvo od škola traži da otkažu sva putovanja u Italiju: Pulski učenici poslani u karantenu, a onda im ipak javili da dođu u školu

Omiški srednjoškolci u nedjelju navečer vratili su se s trodnevnog izleta u Italiji, u kojoj je danas preminula i peta osoba od koronavirusa. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, podsjetimo, jutros je od škola zatražilo da otkažu sve planirane izlete u Italiju.

Bez obzira na činjenicu da su dobro, omiški učenici dva tjedna morat će biti u kućnoj karanteni. No dvije su nelogičnosti u ovoj priči.

Prvo, učenici su jutros najnormalnije došli u školu te bili na nastavi prva tri sata, nakon čega su ih, kako javlja Slobodna, poslali kući.

Svaki se dan moraju javiti epidemiologu

Druga je nelogičnost da će biti u kućnoj karanteni (dakle, neće smjeti izlaziti van), ali će u isto vrijeme članovi njihovih obitelji normalno napuštati kuću, odnosno biti u mogućnosti da prenesu eventualne viruse.  Nadamo se da su zaista, kako tvrdi ravnateljica, svi dobro.

– U stalnom sam kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te smo i postupili prema njihovoj preporuci – rekla je Srdelić.

U izolaciji je 32 učenika i četiri nastavnika, a obaveza im je da se svaki dan jave epidemiologu.