Pretraga

Na Antarktici je izmjerena temperatura od -11: To je nezapamćeno

A- A+

Na najhladnijem mjestu na Zemlji, istraživačkoj stanici Concordia na Antarktici, prije desetak dana je izmjerena ekstremno visoka temperatura od -11.5 celzija. To je za 38 stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine na Antarktici, a stručnjaci koji su komentirali ovaj nesvakidašnji atmosferski događaj pojašnjavaju kako je došlo do neobičnog skupa meteoroloških događaja koji su potaknuli rekordnu toplinu na najjužnijem kontinentu.

antarktika

Foto: PIxabay

Antarktika, zemlja vječnog leda poznata po ekstremno jakim hladnoćama nepojmljivim za većinu stanovništva, ovih je dana suočena sa – toplinskim valom. 18. ožujka je na istraživačkoj stanici Concordia, koja se nalazi na visoravni Dome C, izmjerena temperatura od -11.5 celzijevih stupnjeva. Ako to ne zvuči dovoljno ekstremno i alarmantno, treba napomenuti kako je prosječna očekivana dnevna temperatura za ovo doba godine na toj stanici za 38 stupnjeva niža, i iznosi -49°C, prenosi CNN. Napominje se kako bi ovaj događaj vjerojatno postavio svjetski rekord, kada bi Svjetska meteorološka organizacija bilježila te podatke.

Rekord koji neće biti zabilježen

Robert Rohde, vodeći znanstvenik sa instituta Berkeley, tvitao je o ovom događaju i prezentirao graf prema kojem je promatrano temperaturno odstupanje daleko iznad granica normale. Toliko iznad normale da izgleda nestvarno, a bez službene potvrde tijela poput Svjetske meteorološke organizacije, to se lako i može zaključiti kao potencijalni uzrok. Ipak, opažanje prema svemu izgleda legitimno, smatra Randall Cerveny, profesor geografskih znanosti na Državnom sveučilištu Arizona i izvjestitelj za ekstremne rekorde pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji. Ova temperatura, pojašnjava, neće biti rekordna samo zato što se apsolutni minimumi i maksimumi ne bilježe. Nastavlja sa ilustracijom ekstrema na nešto bližem primjeru, pa pojasnio kako je ovaj ekstrem jednak temperaturi od 55 celzijevih stupnjeva u Washington DC-ju, dok je u isto vrijeme prosjek za taj grad 16 stupnjeva.

Značaj ovog toplinskog vala bolje se može shvatiti ako se napomene da je izmjerena temperatura rekordna ne samo za ožujak, već i apsolutni rekord za cijelu godinu, istaknuo je Etienne Kapikian, meteorolog francuske meteo-službe Meteo-France. I njihovi podatci ilustriraju nečuvenost ovog ekstrema – 60 godina mjerenja, ali ovakva toplina nikada nije zabilježena.

Izdvojeni članak

Globalni štrajk učenika za klimu podržao Zoran Vakula i još 32 hrvatska znanstvenika

Niz parametara koji su se morali poklopiti

Cerveny je za CNN ponudio objašnjenje uzroka ove topline, pa tako izdvaja prisutnost izraženog polja niskog tlaka zraka (oluju) pri čijem je djelovanju povućena veća količina vlažnog, oceanskog zraka, kako to često bude slučaj na zapadnoj obali SAD-a u zimskom periodu. U isto vrijeme, nad Antarktikom se dogodio i prodor izuzetno toplog zraka, koji je ostao zarobljen ispod vlage. Takvi uvjeti stvorili su toplinu koja nije mogla ostati ograničena na jedno manje područje, pa je i ruska istraživačka baza na Antarktici Vostok udaljena 560 kilometara od Concordie zabilježila temperaturu za 35 stupnjeva celzijusa višu od one prosječne.

Istraživač za British Antarctic Survey John King za CNN je iznio tezu kako postoji mogućnost da su se ovakvi događaji događali i prije prisutnosti čovjeka na najjužnijem kontinentu.

– Mreža za promatranje klime na Antarktiku prilično je rijetka i gotovo je nepostojeća prije sredine 1950-ih, rekao je King pa upozorio na problematičnost negativnog utjecaja koje visoke temperature imaju na led, pogotovo ako se zadrže na dulje vrijeme. Vidljivo je to u nešto ranijem primjeru ovog mjeseca, kada se oko 15. ožujka odvojio ledenjak veličine Los Angelesa. Utjecaj ekstremnih događaja poput ovih, napominje King, uvijek će ostati mali, no ako će ih u budućnosti biti više, moglo bi doći do značajnijih utjecaja na ledeni pokrov.