Pretraga

Ozonska rupa iznad Antarktike veća je nego ikada: Nije poznato kada će se zatvoriti

A- A+

Ozonska rupa iznad Antarktike veća je nego ikada. Prema mjerenjima koja su provedena sredinom rujna, njena je veličina iznosila 26 milijuna četvornih kilometara što je otprilike tri puta veće od Brazila, a mogla bi još i rasti. Znanstvenici smatraju da je razlog ovako velikoj ozonskoj rupi erupcija podvodnog vulkana Tonga čiji je vrhunac erupcije bio u siječnju 2022. godine.

Antarktika

Antarktika | foto: Canva

Satelitske snimke od sredine rujna pokazale su kako je ozonska rupa iznad Antarktike veća nego ikada. Ozonska rupa tada je bila velika 26 milijuna četvornih kilometara, odnosno, otprilike kao tri Brazila, piše Daily Mail. Ono što znanstvenike baš i ne raduje previše je činjenica da će ova ozonska rupa još rasti jer se vrhunac njenog širenja, kao i svake godine, očekuje tek sredinom listopada.

Razlog bi mogla biti erupcija podvodnog vulkana

Iako točan razlog ovakvog širenja ozonske rupe nije definiran, znanstvenici smatraju da je glavni uzrok tome erupcija podvodnog vulkana Tonga koja je svoj vrhunac dosegla u siječnju 2022. godine. Naime, snaga eksplozije ovog vulkana bila je jednaka najsnažnijim nuklearnim vježbama SAD-a i smatra se najvećom prirodnom eksplozijom unazad sto godina.

– Erupcija Hunga Tonga vulkana u siječnju 2022. godine, u stratosferu je lansirala ogromne količine vodene pare. Ta je vodena para najvjerojatnije dovela do povećane formacije polarnih stratosferskih oblaka čime je došlo do iscrpljivanja ozonskog omotača, ispričala je Antje Innes, znanstvenica iz Copernicusove službe za praćenje atmosfere.

Izdvojeni članak
Planet Zemlja

Znanstvenici predvidjeli kada bi i zašto moglo doći do izumiranja ljudi: ‘Stvorit će se superkontinent’

Znanstvenici ne znaju kada će se ozonska rupa zatvoriti

Ozonska rupa iznad Antarktike pojavljuje se u kolovozu svake godine kada na južnoj polutci počinje proljeće i vrhunac svog širenja doseže sredinom listopada. Ova pojava se događa jer Antarktika tada ulazi u ljetno razdoblje i temperature u stratosferi počinju rasti.

Nakon sredine listopada, počinje se smanjivati i postepeno se zatvara. No, ozonska rupa se, u posljednje tri godine, zatvarala kasnije nego što je uobičajeno, a veliku ulogu u tome imali su požari u Australiji koji su ispustili enormne količine plinova koji uništavaju ozonski omotač. Također, ovogodišnja ozonska rupa otvorila se nekoliko tjedana ranije nego inače, na samom početku kolovoza i još nije sigurno kada će se zatvoriti.