Pretraga

Razine leda na Antarktici ekstremno su niske: ‘Ova godina probila je sve rekorde’

A- A+

Razine leda koji prekrivaju ocean oko Antarktike rekordno su niske zbog čega se kod znanstvenika povećava bojazan od sve većeg utjecaja klimatskih promjena na Južni pol. Količina leda oko Antarktike prije gotovo mjesec dana prekrivala je milijun četvornih kilometara manje površine nego inače. Ovaj led vrlo je važan za cijeli ekosustav, a posebno za carske pingvine koji na tom ledu žive i čijih se mladunaca utopilo na tisuće jer se led otopio prije nego što su bili spremni na plivanje.

Antarktika

Antarktika | foto: Canva

Znanstvenici su zabrinuti zbog rekordno niske razine leda koji prekriva ocean oko Antarktike jer to znači da su klimatske promjene počele sve više utjecati i na Južni pol. Kako piše Reuters, Američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), objavio je podatke prema kojima je opseg leda na Antarktici svoj vrhunac dosegnuo 10. rujna kada je prekrivao nešto manje od 17 milijuna četvornih kilometara što je najniži zimski maksimum od 1979. godine, odnosno, od kada postoje mjerenja.

Opseg leda za milijun četvornih kilometara manji od prethodnog minimuma

Ovaj opseg leda je za milijun četvornih kilometara manji od prethodnog minimuma koji je postavljen 1986. godine. Ljetna površina leda bila je također najniža ikada čime je probila granicu od prethodne godine.

– Ovo nije samo godina koja probija sve rekorde. Ovo je godina koja ekstremno probija sve rekorde, rekao je Walt Meier, znanstvenik na NSIDC-u.

Osim što otapanje leda utječe na cijeli ekosustav, čak i ljude, izravan i najveći utjecaj primjećuje se na populaciji carskih pingvina koji žive na Antarktici. Naime, ovi pingvini žive na ledu i tamo stvaraju potomstvo. No, ove se godine led otopio prerano, odnosno prije nego li je mladunčad pingvina naučila plivati što uzrokovalo utapanje gotovo deset tisuća mladunaca.

Izdvojeni članak
Antarktika

Ozonska rupa iznad Antarktike veća je nego ikada: Nije poznato kada će se zatvoriti

Najveći problem je emisija stakleničkih plinova

Brojna istraživanja pokazala su da najveći utjecaj na ovako ekstremno otapanje leda imaju klimatske promjene koje su uzrokovane emisijom stakleničkih plinova, a za koje je najviše zaslužan čovjek.

– Moramo zaštititi ledene površine našeg planeta zbog cijelog niza vrlo važnih razloga. To ćemo najbolje postići smanjenjem emisije stakleničkih plinova, poručila je Ariaan Purich, znanstvenica sa sveučilišta Monash u Australiji.