Pretraga

Na bicikl, pa u školu: Osnovna škola u Bjelovaru postavila stalak za bicikle

A- A+

Prva osnovna škola u Bjelovaru svojim je učenicima omogućila dolazak u školu biciklima i po ružnom vremenu, postavivši natkriveni stalak za bicikle. Inicijativa za to samo je jedna od mnogih aktivnosti koje se u toj školi održavaju u sklopu dva ekološka projekta programa Erasmus+. Ravnateljica škole Martina Supančić otkrila je kako je škola, do korone, redovno pripremala učenike na sudjelovanje u prometu na biciklima. Danas oni sudjeluju u natjecanju unutar kojeg pokazuju teorijska znanja i snalaženje na poligonu.

1. osnovna škola bjelovar stalak za bicikle

Foto: Školska arhiva

Postavljanje stalaka za bicikle prošlog tjedna nije jedina bitna vijest iz ove škole. Nju su ranije ovog mjeseca posjetili učenici iz Njemačke, Španjolske i Latvije, zemalja partnera u Erasmus+ programu. Projekt ‘Schools for Future‘ doveo im je tada 6 nastavnika i 20 učenika sa svrhom promicanja ekološke svijesti i prezentacijom zelenih aktivnosti koje se provode u toj školi, stoji na stranici škole.

Drugi projekt, uz ‘Schools for Future’, je ‘Our Rule – Healthier & Greener School‘. Za inicijativu postavljanja stalka, ravnateljica Martina Supančić kaže kako je jedna od mnogobrojnih projektnih aktivnosti u sklopu spomenutih ekoloških projekata. Njima je cilj unaprjeđenje školske kulture u području ekologije, održivog razvoja i poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja učenika.

– Zbog toga želimo potaknuti učenike da što više dolaze u školu pješice ili biciklom, odnosno da ih što manje roditelji voze automobilom. Zato smo dali napraviti dodatne natkrivene stalke, kako bi i za vrijeme kišnog vremena njihovi bicikli mogli ostati suhi, odgovara nam ravnateljica Supančić.

Izdvojeni članak
Bicikl

Hvalevrijedna akcija zagrebačke gimnazije: Nagradili učenike i profesore koji bicikliraju do škole

Pitali smo je i kako škola priprema svoje učenika za sudjelovanje u prometu na dva kotača.

– Učiteljica tehničke kulture prijašnjih je godina pripremala učenike petih razreda za sudjelovanje u prometu na biciklima. To se provodilo kroz pismeni i praktični dio, a te su aktivnosti zbog korone u protekle dvije godine nažalost obustavljene. Trenutno škola sudjeluje u školskom i županijskom natjecanju ‘Sigurno u prometu‘, unutar kojeg učenici trebaju pokazati teorijska znanja iz sigurnosti u prometu, kao i spretnost u vožnji biciklom na poligonu, objasnila nam je ravnateljica i otkrila nam je kako njihova škola posjeduje bicikl koji je kupljen za tu namjenu.