Pretraga

Na Harvardu se od jeseni uči na primjeru Igre prijestolja

A- A+

Jedna od najprestižnijih i najpoznatijih visokoobrazovnih ustanova, Harvard, od jeseni će svoje studente podučavati Igri prijestolja. Serijal knjiga George R. R. Martina ‘Pjesma leda i vatre’ te HBO-ova hit serija su davno zaludili svijet, a sada će im primjenu naći i na prestižnom mjestu poput Harvarda u sklopu kolegija ‘The Real Game of Thrones: From Modern Myths to Medieval Models’ (op. a. ‘Stvarne Igre prijestolja: Od modernih mitova do srednjovjekovnih modela’).

Foto: facebook.com/GameOfThrones

Kao što i stoji u nazivu kolegija, neće se raspravljati o razlici između knjiga i serije, ili o broju ubijenih likova, već će se knjige i serija povezati s folklorom i mitologijom, s načinom na koji prizivaju i adaptiraju, ali i izobličuju euroazijsku povijest i kulturu, piše Time.

Izdvojeni članak

George R.R. Martin tvrdi da su neki fanovi pogodili kako završava ‘Igra prijestolja’

Arhetipski likovi i zanimanje za humanističke studije

Ideja za ovakav kolegij je došla od samih studenata, izjavili su za Time profesorica njemačkog i religije Racha Kirakosian, te profesor srednjovjekovlja Sean Gilsdorf, koji će voditi kolegij.

U centru istraživanja profesora i studenata će biti arhetipski likovi koji se nalaze u Igri prijestolja: kralj, dobra žena, drugi sin, pustolov. Tako su tenzije između kraljice i djevojke koja se treba udati za njezina sina problemi domaćice iz 10. stoljeća u Njemačkoj, kaže Gilsdorf, a može se izgleda pronaći i poveznica između Cersei Lannister i glavne junakinje njemačkog epa o Nibelunzima, Krimhilde.

Sve ovo bi trebalo zainteresirati studente ne samo za kolegij o Igri prijestolja već za kolegije o srednjovjekovlju ili općenito za humanističke studije, jer je postotak studenata koji završavaju humanističke studije na Harvardu od 2013. godine do danas pao s 36 na 20 posto.

Harvard nije jedini

Osim na Harvardu, na još dva mjesta u SAD-u će studenti moći birati kolegije inspirirane ovim popularnim serijalom.

Prvi od njih je Sveučilište Berkeley, koji će kolegij započeti već ovoga ljeta, a bavit će se lingvistikom, a predavat će ga lingvist David J. Peterson, upravo osoba koja je izumila jezike Dothraki i High Valarian, prenosi Entertainment Weekly.

Na Sveučilištu Virginia, također ovog ljeta, održavat će se sati o Igri prijestolja koji će biti u potpunosti otvoreni za raspravu. Njihov je cilj uvidjeti kako su vještine kojima čitaju književnost korisne i primjenljive kada istovremeno čitaju književno i TV djelo, prenosi Huffington Post.

Dok u Lijepoj našoj netko ne osnuje kolegij koji će se baviti Martinovim remek-djelom, možemo ponovno gledati seriju, čitati knjige i iščekivati sedmu sezonu.