Pretraga

Na koncert s čepićima u ušima

A- A+

planetmagazin.net

Prevelika buka na koncertima može oštetiti vaš sluh, oštećenje je kratkoročno, naravno ukoliko niste čest posjetitelj koncerata. Ova teorija znanstveno je dokazana istraživanjem provedenim u Americi.

Ciljana skupina su bili tinejdžeri koji posjećuju pop rock koncerte. Grupa učenika dobila je besplatne karte za koncert te su nakon njega stručnjaci s HR Institutea utvrdili  oštećenje sluha zabilježeno kod gotovo tri četvrtine testiranih.

Dobra vijest je da gubitak sluha ne može biti trajan, već se sluh vraća u normalno stanje nakon dan – dva. Ispostavilo se da je više od pola tinejdžera smatralo da im je sluh dobar kao i prije koncerta. Čepiće koji su im ponudili su odbili što je i logično s obzirom da to nije cool i ako ideš na koncert valjda želiš čuti što svira.

Za divno čudo nije spomenuto na čijem su to koncertu srednjoškolci oglušili. Možda nije samo stvar u buci, možda ima nešto i do pjevačice ili pjevača. Usuđujemo se pretpostaviti da bi rezultati istraživanja bili još porazniji da su tinejdžeri bili izloženi zvuku balkanske folk glazbe.