Pretraga

Na veliko natjecanje učenika u Zagreb stiže 360 učenika, a održavat će se čak tri dana

A- A+

Unazad posljednjih nekoliko godina državno natjecanje učenika strukovnih škola odvija se u novom formatu pod nazivom WorldSkills Croatia. Ovogodišnje izdanje tog natjecanja odvijat će se kroz tri dana u svibnju, a na njega se plasiralo 360 natjecatelja pod vodstvom 339 mentora.

WorldSkills Croatia 2019.| foto: Marko Matijević/srednja.hr

Ovih dana na društvenim mrežama brojnih strukovnih škola mogle su se vidjeti pohvale učenika koji su se na izlučnim natjecanjima plasirali na državno natjecanje WorldSkills Croatia. U odnosu na proteklu godinu, kada su izlučna natjecanja održana u virtualnom okruženju zbog epidemiološke situacije, sva izlučna natjecanja ove godine održana su uživo, kažu nam iz Agencije za strukovno obrazovanje. Održano je 91 izlučno natjecanje, na kojima je sudjelovalo 707 učenika.

U svibnju u Zagreb stiže 360 natjecatelja i 339 mentora

Njih ukupno 360 odmjerit će snage kroz tri dana na državnom natjecanju WorldSkills u Zagrebu. Vrijeme radnje je od 10. do 12. svibnja 2022. godine. Mjesto rada je Zagrebački velesajam, točnije šesti paviljon.

– Ove godine na WorldSkills Croatia 2022. plasiralo se ukupno 360 natjecatelja pod vodstvom 339 mentora te će se natjecanje održati u 41 disciplini. Popis disciplina obuhvaća atraktivan spektar od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo, pekarstvo ili elektroinstalacije pa sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina poput robotike. Uz natjecatelje, na događanju će se predstaviti u učenici na smotri radova, čiji radovi će bit proglašeni najboljima u online glasanju prije samog događaja. Također, imamo iskazan interes za sudjelovanje natjecatelja te posjete delegacija iz drugih zemalja, kažu nam iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Naglasili su kako će se ono odvijati prema epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi u trenutku provedbe natjecanja – mjerenje temperature, nošenje maski, održavanje distance, dezinficiranje ruku i slično.

– Od epidemioloških mjera predviđena je organizacija zona disciplina na način kojim se osigurava propisani razmak između svih natjecatelja, bit će osigurani adekvatni prolazi za sudionike i posjetitelje. Na ulazu paviljone bit će postavljeni brojači posjetitelja, organizirat će se redovito provjetravanje prostora, kažu iz ASOO-a.

Izdvojeni članak

Analiza pokazala: Učenici nakon škole nemaju dovoljno praktičnog znanja, mijenja se Zakon o strukovnom obrazovanju

Ideja je otvoriti natjecanje i za posjet drugih učenika

Dodaju kako im je želja da se ovogodišnje natjecanje otvori i za posjetitelje.

–  Budući je jedan od glavnih ciljeva ovog događanja i promocija i podizanje vidljivosti strukovnog obrazovanja u planu je organizirati određeni broj besplatnih autobusa za prijevoz i posjet učenika završnih razreda osnovnih škola i pratitelje iz cijele Hrvatske. S tim ciljem dogovorena je i suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji će organizirati i praktične radionice o odabiru srednje škole, zapošljivosti pojedinog zanimanja te alatima za profesionalno usmjeravanje. Također, u svakoj zoni discipline bit će osmišljene aktivnosti ‘Isprobaj vještinu’ kroz koje će učenici moći praktično isprobati vještine specifične za određeno zanimanje. Sve ove aktivnosti osmišljene su s ciljem poticanja učenika osnovnih škola na nastavak svog školovanja u nekom strukovnom obrazovnom programu. Ovo jedinstveno događanje mjesto je stjecanja informacija o specifičnostima velikog broja različitih zanimanja, upoznavanje s novim modernim tehnologijama te stvaralaštvom učenika strukovnih škola kao i izvrsno iskustvo koje može ohrabriti da neki od posjetitelja postanu budući polaznici strukovnog obrazovanja, kažu iz ASOO-a.

Za kraj ističu da je strukovno obrazovanje usmjereno je na gospodarstvo te ovakav događaj služi i kao platforma za povezivanje s poslodavcima.

– Broj partnera koji su prepoznali važnost i značaj ovakvog događanja se iz godine u godinu povećava. WorldSkills Croatia 2021. godine je privukao preko 30 partnera, a u ovom trenutku traju pregovori i kontakti s više od 40 partnera, zaključuju iz Agencije.