Pretraga

Ovo su najbolji strukovni učenici u Hrvatskoj: Pogledajte jesu li vaši kolege i kolegice među njima

A- A+

Završilo je još jedno državno natjecanje učenika strukovnih škola, WorldSkills Croatia 2024. Nakon tri dana natjecanja u čak 42 discipline u kojima su se natjecala 374 učenika i učenica, proglašeni su oni najbolji koji su osvojili prva tri mjesta. Natjecanje je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a sudjelovalo je više od 200 strukovnih škola te su natjecanje obišli mnogi učenici osmih razreda koji su mogli vidjeti što ih očekuje ako odluče upisati srednju strukovnu školu.

učenici na podiju čekaju da im se stave medalje oko vrata

Foto: srednja.hr

Peto izdanje najvećeg srednjoškolskog natjecanja u Hrvatskoj – WorldSkills Croatia 2024 okupilo je 374 učenika srednjih strukovnih škola koji su se natjecali u 42 discipline. Natjecanje je trajalo tri dana, a cilj je bio pokazati svoje vještine kroz razne zadatke koje su učenici dobivali. Tako su učenici iz programa zidarstvo morali zidati manje konstrukcije, kozmetičari su depilirali žive modele, a automehaničari su radili dijagnostiku.

Iduće godine natjecanje WorldSkills Crotia održat će se u travnju

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja je organizirala ovo natjecanje objavila je popis svih učenika koji su osvojili prva tri mjesta u svim disciplinama, a na završnoj ceremoniji najavljene su i neke promjene za WorldSkills Croatia 2025. godine.

– Kako mi volimo slušati što sustav govori i kako volimo slušati one koji imaju iskustvo i znanje, tako smo i ovog puta osluškivali. Imali smo informacije određenih škola da svibanj možda nije idealno vrijeme za održavanje državnog natjecanja iz dva razloga. Jedan od razloga je taj što se približavamo ispitima državne mature pa se učenici moraju pripremati i za jedno i za drugo, a drugi razlog je što su nam osnovne škole govorile da to nije dobar termin zbog izleta i ostaloga. Stoga smo odlučili da sljedeće godine 2025. natjecanje bude u travnju. Tako smo pomaknuli mjesec dana unaprijed i sada ne može biti izgovora da nismo mogli nagovoriti učenike da sudjeluju te očekujemo još veći odaziv učenika na izlučnim, ali i na državnom natjecanju, rekao je ravnatelj ASOO-a Mile Živčić.

‘Učenici, recite svojim prijateljima neka ne daju mira nastavnicima koji ne žele pripremati učenike za natjecanje’

Uz učenike na natjecanju su bili njihovi mentori, njih 343 koji su pripremali učenike i učenice za samo natjecanje. Ravnatelj Živčić u svom je govoru poslao poruku nastavnicima koji nisu dospjeli na državno natjecanje.

– Svi sigurno znate škole, odnosno nastavnike koji se nisu uspjeli plasirati na državno natjecanje. Do učenika nije sigurno. Učenici se žele natjecati, ali učenici ne mogu to sami činiti. Učenici bi se natjecali samo u slučaju da ih netko potiče. Pa ovim putem pozivam one koji nisu ovdje, a vi ih znate, potaknite ih, recite im do koje mjere je ovo nešto što je dobro i za učenike, i za nastavnike, i za škole. Neka bude što više učenika, nastavnika i škola na natjecanjima. Učenici, recite svojim prijateljima i prijateljicama neka ne daju mira svojim nastavnicima koji ne žele pripremati učenike za natjecanje, neka ih svakog dana podsjećaju da je i iduće godine državno natjecanje učenika strukovnih škola i da učenicima treba omogućiti sudjelovanje na takvom natjecanju, naglasio je Živčić.

Cijeli popis učenika koji su se natjecali i njihove rezultate možete pogledati u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab