Pretraga

Stigli kurikulumi za modularnu nastavu: Pitali smo Fuchsa hoće li se uvesti u sve škole od jeseni

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je tjedna u e-Savjetovanju objavilo niz kurikuluma za strukovne programe koji su napravljeni po principu modularne nastave. Radi se o reformi strukovnog obrazovanja kojom bi se standardni način izvođenja nastave zamijenio modularnim. Ranija ideja je bila da se modularna uvede u sve strukovne škole od ove jeseni, školske godine 2024./2025., ali prije toga potrebno je da oko 150 kurikuluma prođe e-Savjetovanje. O tome hoće li modularna krenuti kako je i najavljeno pitali smo ministra Radovana Fuchsa koji se s kurikulumima pohvalio i na WorldSkillsu Croatia, državnom natjecanju učenika strukovnih škola.

Radovan Fuchs i Mile Živčić na WorldSkills Croatia natjecanju | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Na e-Savjetovanju za sada je objavljeno više desetaka kurikuluma za strukovne programe koji su napravljeni po principu modula. Ukupno ih je izrađeno oko 150, a objavom kurikuluma se pohvalio i ministar Radovan Fuchs na WorldSkillsu Croatia, državnom natjecanju učenika strukovnih škola.

Radi se o kurikulumima koji bi trebali uvesti modularnu nastavu u sve strukovne škole diljem Hrvatske, o čemu smo ranije opsežno izvještavali. Na kurikulumima i edukaciji nastavnika radila je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a ideja je bila da se od školske godine 2024./2025. odnosno od ove jeseni, modularna uvede u sve strukovne škole u Hrvatskoj.

Fuchs: ‘Znate kako ide postupak javnog savjetovanja. To je puno posla’

Hoće li se sve stići napraviti kako bi se modularna uvela od ove godine, ili će se frontalno uvođenje odgoditi do 2027., kada u sve osnovne škole ulazi cjelodnevna škola, pitali smo Fuchsa na WorldSkills natjecanju.

– Vi znate kako ide postupak javnog savjetovanja. Sigurno će biti komentara, a treba na svaki taj komentar i odgovoriti. To ide a propos onoga što su nas prozivali da nismo svih ovih godina ništa napravili sa silnim novcima od Europske komisije, evo napravili smo i sad mislim da se sada može razumjeti koliki je obim tog posla. Hoće li se završiti javna rasprava, to je puno posla, ali je glavnina završena.

Izdvojeni članak
učenici strukovnih škola, automehaničar i frizer

U strukovnim školama više neće biti predmeta Fizike, Biologije, Kemije: Donosimo detalje modularne nastave

Novi kurikulumi dostupni su za komentiranje na e-Savjetovanju mjesec dana

Istaknuo je kako je na ovim kurikulumima radilo preko 500 profesora i ravnatelja, a u svom je govoru na samom otvrenju WorldSkills natjecanja pozvao sve djelatnike strukovnih škola da pogledaju kurikulume i ostave svoje komentare na iste. Javno savjetovanje traje mjesec dana od datuma postavljanja kurikuluma na e-Savjetovanje, što je otprilike sredina lipnja.

Neki od zanimljivijih programa koje smo uočili su: Tehničar za razvoj video igara, Fitomedicinski tehničar, Drvno ekološki tehničar, Grafički 3D dizajner, Dizajner modne komunikacije, Modni CAD dizajner itd.

Očekivana objava izvješća oko provedenog savjetovanja je 12. ili 13. srpnja, ovisno o programima. Kurikulume možete pronaći i priključiti se javnoj raspravi na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
mladić mjeri 3D model ispred ekrana računala

Stiže novo strukovno zanimanje: Trajat će četiri godine i provodit će se na principu modula

Što je uopće modularna nastava?

Podsjetimo, od početka školske godine 2023./2024. u devet strukovnih škola, koji su ujedno i Regionalni centri kompetentnosti, provodi se eksperimentalni program modularne nastave. Ono što čini razliku između standardnog oblika nastave i modularne nastave je to da se neki predmeti kao takvi ukidaju i postaju moduli. Učenici određenih zanimanja birat će smjer tek nakon prvog ili drugog razreda, ovisno upišu li trogodišnju ili četverogodišnju školu.

Predmeti Fizika, Kemija, Biologija i Politika i gospodarstvo kao takvi ‘nestaju’, odnosno postaju dio modula koji će se izvoditi uz neke strukovne predmete. Nastavnici će na modulima morati surađivati, dok će Povijest, Geografiju, Vjeronauk i Etika ostati kao nastavni predmeti sa svojom satnicom. Upravo se oko pretvaranja predmeta u module i satnice općeobrazovnih predmeta podigla najveća buka u nastavničkim krugovima. Tako su neki pokrenuli i peticije kojima su tražili da njihovi predmeti ostanu kakvi jesu, dok su drugi čiji se predmeti nisu mijenjali u module, tražili da im se ne smanjuje satnica.

Više o modularnoj nastavi čitajte na sljedećim poveznicama:

Na pomolu velike promjene u strukovnim školama: Stiže modularna nastava, novosti i u odabiru smjera

U strukovnim školama više neće biti predmeta Fizike, Biologije, Kemije: Donosimo detalje modularne nastave

Reforma strukovnog obrazovanja je nužna: Ovo su dobre i problematične stvari kod modularne nastave

Strah nastavnika zbog modularne: Puno toga je rečeno, ali odgovora na ključna pitanja još nema

U ovih devet strukovnih škola od ove je jeseni eksperimentalno krenula reforma: MZO se time uopće ne hvali

MZO se ni s ovime nije pohvalio: Policijska škola već treću godinu provodi modularnu nastavu

Nastavnica koja je radila na modularnoj: ‘Doći će do odljeva kadra koji je nespreman na promjene’

Profesorica o ‘izbacivanju’ Biologije u modularnoj: ‘Gdje će učenici učiti o spolnom zdravlju?’

Ima li budućnosti za Informatiku u modularnoj nastavi? ‘Ono što planiraju je uništavanje predmeta’

Nastavnici PiG-a pokrenuli peticiju, kažu da se predmet ukida u strukovnim školama: Agencija tvrdi drukčije

Nastavnici Povijesti tvrde da im se smanjuje satnica u strukovnim, Agencija: ‘Ti dokumenti nisu objavljeni’

Državna Agencija za strukovno dobila packu iz Sabora jer su smanjili satnicu nastavnicima Povijesti

U modularnoj se svi bore za svoj predmet: Hoće li uopće doći do reforme strukovnog obrazovanja?

Bili smo u školi koja eksperimentalno provodi modularnu: ‘Intenzivno je, treba puno pripreme za nastavu’

Kako bi izgledala modularna nastava u praksi? Ova škola već 26 godina provodi sličan oblik