Pretraga

Najbolji fantasy svjetovi ikada zamišljeni

A- A+

Poznata svjetska stranica Ranker.com izbacila je popis najpopularnijih i najboljih fantasy svjetova. Očekivano najpopularniji izmišljeni svijet je Tolkienovo Međuzemlje, a u stopu ga prate Star Trek i Star Wars svemiri. Listu od deset najpopularnijih zatvara šareno društvo u kojem ipak dominiraju književni uratci.

Prestižna stranica koja se bavi rangiranjem Ranker.com je izbacila listu najboljih fantasy svjetova. Kriterij za vrednovanje imaginarnih lokacija su bili glasovi publike koji su ponuđene kandidate rangirali prema vlastitim preferencama. Svoje mjesto na popisu su našli većinom svjetovi iz knjiga i stripova, no može se pronaći i pokoji fanstasy svemir iz kompjuterskih igara ili pak iz filmova i serija.

Tolkien i zvijezde

Izdvojeni članak

Jazbina iz Gospodara Prstenova napravljena u potpunosti od balona

Vjerojatno vas neće iznenaditi pogled na sam vrh ljestvice, jer otkad su na velikom platnu uprizorena tri nastavka Gospodara prstenova te početak Hobit trilogije, Tolkienovo Međuzemlje je bez konkurencije najpopularniji fantasy svijet. Mašta i spisateljsko umijeće lingviste rođenog u Južnoj Africi plijenilo je pozornost sanjara tijekom prve polovine 20. stoljeća kada su njegova djela i nastala, no nakon autorove smrti igrom slučaju njegov opus je pao u drugi plan. Ipak, nove generacije su spoznale vrijednost Tolkienovog rada zahvaljujući ponajviše Peteru Jacksonu koji je svojom redateljskom palicom od prvoklasne književnosti stvorio filmsko remek djelo.

Osim Međuzemlja najomiljeniji izmišljeni svjetovi, odnosno svemiri, su Star Trek i Star Wars Universe. Ova dva znanstveno – fantastična serijala već desetljećima oduševljavaju ljubitelje svemirskih prostranstava diljem svijeta, a konvencije na kojima se kostimirani fanovi druže imaju kultni status. Ratovi zvijezda će uskoro dobiti dodatni impuls, jer je nedavno objavljeno kako se započinje sa snimanjem novih nastavaka. A trekkie su već došli na svoje jer nakon vrlo uspješnih serija u kina posljednjih godina stižu kvalitetni filmovi.

Gornji dio top 10 ljestvice još zatvaraju Westeros iz Martinovog remek djela Pjesma vatre i leda koju je nedavno vrlo dobro ekranizirao HBO te Dune svijet iz istoimene novele Franka Herberta.

Izdvojeni članak

Nova pjesma The Nationala nalazi se na soundtracku za “Game of Thrones”

Knjige, stripovi i jedna igrica

Ostatak elitnog društva je poprilično šarolik. Na vrlo dobrom šestom mjestu se našao svijet u kojem stoluje Harry Potter, odnosno svijet Hogwartsa i vještičarenja. Književnim uratcima J.K. Rowling popularnost je nabildala i ekranizacija cijelog serijala koji je zaključen prošle godine. Mali čarobnjak se tako zahvaljujući velikom platnu ugurao ispred Discworlda i isto tako na platno prenesene Narnie.

Dok je Narnia prilično poznata od Discworldu se nešto manje zna u našim krajevima. Riječ je o izmišljenom svijetu u kojem se odvija čitava serija humorističnih fantasy knjiga. Maštoviti britanski pisac Terry Pratchett je imaginarni svijet u obliku diska smjestio na leđa četiri slona koji stoje na golemoj kornjači. Više desetaka novela inspiriranih mitologijom, bajkama i folklorom prevedene su na gotovo 40 svjetskih jezika, a iako autor boluje od Alzheimera, serijalu se ne vidi kraja, jer će ga nastaviti njegova kći.

U ovom respektabilnom društvu mjesto su još našli Marvel Universe te jedini izmišljeni svijet koji potječe iz video igara Hyrule. Riječ je o mitskom carstvu iz Zelde.

Top deset fantasy svjetova

1. Međuzemlje ( + 214 )

2. Star Wars ( + 133 )

3. Star Trek ( + 77 )

4. Dune ( + 64 )

5. Westeros ( + 61 )

6. Hogwarst ( + 30 )

7. Discworld ( + 30 )

8. Narnia ( + 28 )

9. Hyrule ( + 28 )

10. Marvel ( + 17 )