Pretraga

[Najmlađi kandidati na izborima] Ivan (30) HDZ-a: Nadahnjuju me Stepinac, Tuđman i moj otac

A- A+

Našu priču o najmlađim kandidatima na nadolazećim parlamentarnim izborima završavamo u Zagrebu. Ivan Vidiš ima 30 godina i najmlađi je kandidat na listi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Uz dosta impresivno obrazovanje, Ivan se može pohvaliti i karijerom. Trenutno radi u Kabinetu ministra rada i mirovinskog sustava. Kratko smo porazgovarali s njim o motivima ulaska u politiku te konkretnim potezima koje, u slučaju ulaska u Hrvatski sabor, planira poduzeti.

Ivan Vidiš, najmlađi kandidat na listama HDZ-a
Foto: privatna arhiva

Ivan Vidiš najmlađi je kandidat na listama HDZ-a. Ima 30 godina i trenutno radi kao savjetnik u Kabinetu ministra rada i mirovinskoga sustava. Studirati je započeo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, potom je dobio stipendiju za studij na Sveučilištu u Lundu, u Švedskoj. Obrazovanje je nastavio na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti na Sveučilištu u Regensburgu u Njemačkoj, a na prestižnom katalonskom sveučilištu Pompeu Fabra magistrirao je političke znanosti uz naglasak na javne politike, funkcioniranje Europske unije, političku teoriju i komparativne politike.

U stranku se učlanio još kao student

Izdvojeni članak

[Najmlađi kandidati na izborima] Ivanu iz MOŽEMO! je tek 18, a politika ga zanima još od petog osnovne

Uz obrazovanjem popunjeni raspored mjesta je ipak bilo i za politiku. U HDZ se tako uključio za vrijeme studija, uglavnom zbog svjetonazorskih kompatibilnosti, no i zbog želje da osnaži položaj mladih nakon gospodarske krize. Danas se tako našao na jedanaestom mjestu na HDZ-ovoj listi u I. izbornoj jedinici.

– Za mene je iznimna čast što sam kandidat najsnažnije stranke na parlamentarnim izborima kao mlada osoba od 30 godina, a isto tako sam svjestan kako mogu rješenjima odgovoriti na potrebe i izazove s kojima se današnje mlade generacije svakodnevno suočavaju, ističe Ivan.

Nadahnjuju ga, navodi, osobe koje su se pokazale svojom požrtvovnošću. Nisu to samo velikani iz hrvatske povijesti kojih je, priznaje, mnogo, od Alojzija Stepinca do Franje Tuđmana, već i njegov otac, skroman i vrijedan čovjek, kakvim i sam nastoji postati. Obitelj i prijatelji velika su mu potpora, kaže, ali istovremeno i najoštriji kritičari.

– Drže me čvrsto na zemlji i daju mi iskrene povratne informacije. Ponosni su na moj rad jer poznaju mene i moje vrijednosti, ali i viziju koju imam za našu generaciju. Podršku uvijek imam, ali i šalu na svoj račun, kaže nam.

‘Mlade moramo usmjeriti prema poslovima budućnosti’

Mladi su nositelji razvoja, smatra, pa im moramo osigurati sigurnu budućnost.

Izdvojeni članak

[Najmlađi kandidati na izborima] Tessi iz MOST-a je tek 19,: ‘Vjerujem da je promjena moguća’

– 2050. godina sada nam je bliža nego što je to 1990-a. Mlade već tijekom osnovne i srednje škole moramo pripremiti i usmjeriti prema poslovima budućnosti, to radimo kroz nikad izdašniju politiku stipendiranja, ali uvijek je moguć još veći iskorak. Osim toga mlade učenike i studente moramo još bolje informirati o perspektivi svakog zanimanja odnosno o onim zanimanjima koja će im osigurati dobru egzistenciju. Kao predstavnik mlade generacije nametnuo sam niz tema koje su nama značajne, od politike zapošljavanja gdje sam se zalagao za ukidanje provedbe stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa te jačanja mjere pripravništva, do stambene politike i vjerujem da će mlade generacije, ali i svi naši sugrađani taj rad prepoznati. Mlade zanimaju konkretna rješenja koja će im omogućiti ostanak u Hrvatskoj, konkurentnost na tržištu rada te priliku za zasnivanje obitelji. To će biti moji ciljevi. Jedna od njih, što je i moj predmet rada kao savjetnika Ministra rada i mirovinskoga sustava, je mjera pripravništva koju moramo dodatno osnažiti na minimalno 60 posto bruto iznosa plaće. Time postižemo učinak koji je povoljniji poslodavcima te bi većim korištenjem mladi imali primjereno plaćenu i održivu priliku za integraciju na tržište rada u sklopu radnog odnosa. Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, nepopularni SOR, nikada nije bio niti će biti kvalitetna opcija. Mladi su to prepoznali, kaže nam Ivan.

Trenutno su mladi jako pogođeni pandemijom koronavirusa, a općenito, smatra, treba osigurati kvalitetno obrazovanje koje nudi vještine potrebne na tržištu rada.

– Zato je nužno još kvalitetnije voditi računa o deficitarnim i traženim zanimanjima. Za upis takvih zanimanja potrebno je još snažnije stipendiranje te se zalažem za još više stipendija, ali i kvalitetnije savjetovanje s institucijama poput HZZ-a prije upisa na fakultet ili srednju školu. Studij mora biti dostupan svima i zato se zalažem za nastavak i širenje socio-ekonomskih stipendija. Da bi mladi lakše živjeli u Hrvatskoj digitalizacija koju zadnjih mjeseci žurno provodimo mora dobiti svoj nastavak, ona ne smije biti bauk niti se smijemo voditi teorijama zavjere. Digitalizacija će olakšati poslovanje i mladom poduzetniku i službeniku na šalteru. I sam sam svjedočio svim pozitivnim učincima digitalizacije. Uvijek se sjetim prijave za stažiranje u Europskoj komisiji. Doslovno jedan klik mišem. To je smjer kojem moramo težiti, a ne da mladi moraju trošiti stotine kuna kako bi poštom poslali nekoliko desetaka papira. Siguran dom osnova je za stvaranje obitelji i zato se zalažem za ukidanje poreza na promet nekretninama, mogućnost prijave na subvenciju za stambeni kredit tijekom cijele godine, ali i za aktivaciju državne imovine u korist mladih obitelji, zaključuje Ivan.