Pretraga

Najpopularniji muzeji svijeta: Louvre na vrhu, Europa i dalje dominira

A- A+

Pariški Louvre je i dalje najposjećeniji muzej na svijetu, izvjestio je magazin Art Newspaper koji jednom godišnje izrađuje ovakvu listu. Kultni francuski muzej je u 2012. zabilježio gotovo deset milijuna posjetitelja što je za 10 posto više nego godinu ranije. Na vrhu dominiraju europske institucije te se među pet najpopularnijih ugurao tek njujorški Metropolitan koji je zauzeo drugo mjesto.

Art Newspaper, britanski magazin specijaliziran za umjetnost, objavio je listu najposjećenijih muzeja na svijetu u 2012. godini. Francuski bastion kulture, muzej Louvre je zadržao petu godinu za redom svjetski primat, a tijekom proteklih 366 dana posjetilo ga je gotovo deset milijuna ljudi. Pariški muzej, prema procjenama stručnjaka, porast posjećenost u odnosu na godinu prije, može zahvaliti otvaranju novog krila koji se bavi islamskom kulturom. Na vrhu liste traje dominacija europskih kulturnih institucija te se među u pet najpopularnijih, od muzeja izvan Starog kontinenta ugurao tek njujorški Metropolitan.

Izdvojeni članak

Otvorena Picassova izložba u Klovićevim dvorima

Britanski muzeji profitirali od Olimpijskih igara

Dok Mona Lisa u Louvreu iz godine u godinu pokazuje da je dama zbog koje su milijuni spremni preletjeti svijet samo kako bi je vidjeli, institucije koje nemaju čast da joj budu dom, na drugi se način bore za naklonost posjetitelja. Daleko iza prvoplasiranog  su se smjestila tri britanska muzeja i njujorški Metropolitan.

Najveći američki muzej posjetilo je više od šest milijuna posjetitelja dok su British Museum, Tate Modern i National Gallery prema ocjenama otočke javnosti imali sjajnu godinu. Rast posjetitelja u odnosu na 2011. britanski muzeji mogu zahvaliti novim postavama, ali i činjenici da je London bio poprište Olimpijskih igara.

Malo promjena među top 10

Popularnost i ugled u kulturnjačkom svijetu se teško stiče što dokazuje činjenica da među 10 najposjećenijih nema promjena. Akteri su isti, a tek je par muzeja zamijenilo mjesta. Prestižnu listu zatvaraju još dva azijska muzeja od kojih je bolje plasiran tajvanski National Palace Museum zauzeo sedmo mjesto (drugi je korejski NMK na 9. mjestu) te dva francuska (Centre Pompidu i Musee d’Orsay) i National Galery of Art u Washingtonu.

Na rubu ulaska u top deset ‘zaplesali’ su Hermitrage u Sankt Petersburgu te madridski Prado.

Zanimljivo je da prema izvještaju Art Newspapera ni jednu od dvadeset popularnijih izložbi ove godine nije izložio neki od top 5 svjetskih muzeja. Tu je titulu u 2012. godini ponijela postava Nizozemskih majstora u tokijskom Metropolitanu koju je pohodilo dnevno oko 10 tisuća ljudi tijekom tri ljetna mjeseca.