Pretraga

Najviše žena u Hrvatskoj radi u trgovinama i u obrazovnom sustavu: Evo kolike su im prosječne plaće

A- A+

Povodom obilježavanja Dana žena Državni zavod za statistiku objavio je podatke za žene u Hrvatskoj, a mi smo izdvojili one koji se odnose na žene i djevojke u obrazovnom sustavu. Tako je primjerice, djevojčica i dječaka na nižim razinama obrazovanja podjednako, ali veći je udio studentica kao i žena koje diplomiraju u odnosu na muškarce. Što se tiče žena koje provode obrazovne programe ovdje je zanimljiv podatak da njihov udio opada što je veći stupanj odgoja i obrazovanja institucije u kojoj rade.

učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Foto: Pexels

Žene u Hrvatskoj sve kasnije napuštaju roditeljski dom, odnosno u prosjeku ga napuštaju s 31,8 godina što nas je stavilo gotovo na sam vrh popisa zemalja po tom pitanju dok je, primjerice u Švedskoj prosječna dob žena 18,8 godina kada se odsele iz kuće roditelja, objavio je Državni zavod za statistiku povodom Dana žena. Osim toga, objavili su i podatke vezane uz žene i djevojke u obrazovanju.

– Ako promatramo žene u okviru statistike obrazovanja na početku pedagoške i školske godine 2021./2022., vidljivo je da ih je na nižim razinama obrazovanja podjednako kao i dječaka, dok je udio upisanih studentica u akademskoj godini  2021./2022., kao i onih diplomiranih u 2021., ipak nešto veći u odnosu na muške kolege, stoji na stranicama DZS-a.

Udio žena među nastavnicima i suradnicima najmanji je u nastavi na visokim učilištima

Dodaju i kako je vrlo zanimljiva situacija sa ženama koje provode obrazovne programe.

– Njihov udio opada sa stupnjem odgoja i obrazovanja institucije u kojoj su zaposlene. Naime, najzastupljenije su na najnižoj razini obrazovanja, dok je njihov udio najmanji među nastavnicima i suradnicima u nastavi na visokim učilištima, navode iz DZS-a.

Izdvojeni članak
učionica

Pad broja učenika osnovnih škola traje već četvrt stoljeća: Izašli su najnoviji statistički podaci o obrazovanju

Najviše žena u Hrvatskoj radi u trgovinama i obrazovanju

Uz to, top tri djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih žena u pravnim osobama 2021. jesu Trgovina na veliko i malo gdje radi 115 tisuća žena, zatim Obrazovanje gdje je zaposleno 95 tisuća žena i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi gdje radi njih 82 tisuće.

– Ako pak promatramo po udjelima, u tom slučaju ih je pak u 2021. najviše bilo u Obrazovanju 79,2 posto, nakon kojeg slijede Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi sa 78,4 posto te na trećemu mjestu Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sa 68,9 posto, objavio je DZS.

U samo dvije djelatnosti žene imaju veće plaće od muškaraca

Što se tiče prosječne neto plaće, za žene u pravnim osobama u 2021. ona je iznosila 911 eura, točnije za 66 eura manje nego prosječna plaća muškaraca.

– Tri djelatnosti u kojima su žene ostvarile najviše neto plaće u toj godini jesu Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija gdje je plaća ženama iznosila 1.216 eura, kod Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja iznosila je 1.171 euro te kod Informacija i komunikacija 1.169 eura, dok su u dvije djelatnosti bile plaćene više od svojih muških kolega – Građevinarstvo, u kojem su žene imale u prosjeku 10 posto veću neto plaću te Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, i to za 0,8 više, priopćili su  iz DZS-a.