Pretraga

Nakon pokaza, poskupljuje hrana u menzama?

A- A+

Novi val ZET-ovih poskupljenja posebno je nezadovoljstvo izazvao među studentima. Budući da veliki dio studenata uz mjesečnu kartu mora plaćati stanarinu i režije pitanje je kako će se nova poskupljenja odraziti na studentski standard. A poskupljenjima, čini se, nema kraja. Zbog nagomilanih dugova od gotovo 100 milijuna kuna SC bi mogao podignuti cijene hrane i smještaja, prenosi esava.info.

Izvor: ffzg.unizg.hr

,,Svakodnevno 25.000 studenata jede u menzama, a Cvjetno naselje i Sava rade svaki dan i oprema se troši tako da nam i na remont odlazi dosta novaca. Ja sam svjestan u kakvoj se situaciji nalaze i studenti i država, no isto tako znam da smo mi u velikom minusu jer je cijena od 16,7 kuna po meniju neodrživa. Trebala bi ići na 21 kunu, međutim koliko bi to povećanje od 4,3 kune išlo na Ministarstvo, a koliko na studenta, u to se ne želim miješati. – izjavio je za portal dnevno.hr Bernard Marić, pomoćnik ravnatelja SC-a za prehranu.

Izvor: novilist.hr

Prošlo je točno tjedan dana od kada su u ZET-u na snagu stupile nove cijene prijevoza, ali studenti se čini se još nisu privikli na novonastalu situaciju. Forumima tako kruže postovi o još vrijedećim kartama koje putnici iz solidarnosti ostavljaju jedni drugimam na sjedalima ili iznad automata za poništavanje. ,,Pošto se Zagreb propagira kao grad studenata i neki fakulteti se nalaze samo ovdje, nije u redu da se zakinu oni koji su ovdje jer nisu imali drugog izbora, a financijski stoje jako loše: studiraju u gradu izvan mjesta i imaju još ostalih dodatnih troškova koje studenti iz Zagreba nemaju. Kupila sam pokaz jer sam jaaako loš švercer , ali i zato što smatram da je to jednostavno u redu, ali ako dignu pokaz na 170,00 kn, kao što najavljuju, mislim da ću biti u prosvjednom skupu jer ne znam kako ću to odvojiti iz svog ionako ograničenog mjesečnog budžeta.– kaže Romana.

,,Ne kupujem kartu zato što se vozim samo dvije stanice, a kako je toplije uglavnom hodam. Mislim da je za studente preskupo, pogotovo za one koji nisu iz Zagreba koji ionako imaju previše troškova. Većina studenata s kojima sam pričao osim iz financijskih razloga karte ne kupuju također iz protesta. – smatra Emir.

Baš kao i njezine kolege, ni Ema ne odobrava nove cijene ZETa. ,,Mislim da je novo poskupljenje pretjerano. I ono prvo je bilo, ali ovo sada si malo koji student želi i može priuštiti. Ne kupujem mjesečni pokaz jer jednostavno mi se ne isplati. Planiram ići pješke što više, a ako baš bude neophodno onda možda kupim kartu za jedan smjer.

Iako zagrebački studenti negoduju, njihove kolege koje studiraju u Splitu ali tamo nemaju prebivalište nisu u puno boljoj situaciji. ,,Kupujem mjesečni pokaz jer  moram. Vozim se s njim  svaki dan i postrožili su kontrole tako da se ne može  baš  švercati. – kaže Viktorija. Njezin mjesečni pokaz košta 115 kn, dok ga Splićani plaćaju skoro upola manje: 60 kuna mjesečno.